Buga Marija Šimić (28), ćerka glumice Vitomire Lončar, čuvene Štefice Cvek iz kultnog filma "U raljama života", početkom ove godine otkrila je da joj je dijagnostikovan ADHD, a sada se detaljnije osvrnula na poremećaj s kojim se bori.

Ona je istakla da joj je poremećaj hiperaktivnosti zapravo doneo olakšanje.

"To mi je bilo logično objašnjenje i odahnula sam. U tom trenutku možeš da objasniš ceo svoj život. Trebalo mi je nekoliko meseci da procesuiram, da prihvatim da je to to, i da ne budem žrtva te situacije. Sve emocije sam prošla, od oduševljenja, sreće, olakšanja, razočaranja i jada, ali evo, sada je svakim danom sve bolje", ispričala je Buga Marija Šimić za "InMagazin".

Njeni roditelji bili su, kako kaže, iznenađeni dijagnozom, pogotovo mama Vitomira, ali kada se bliže upoznala sa ovim problemom sve se promenilo.

"Roditelji su bili jako iznenađeni, pogotovo mama, jer ta generacija još uvek zna da je ADHD ono kad se deca penju po drveću jer su hiperaktivna i ne mogu da sede na mestu. I onda 'pa kako ti imaš ADHD'. Poslala sam joj neke materijale, nakon dva dana je rekla da joj je sve jasno. Roditelji su mi velika podrška u svemu", ispričala je ćerka poznate glumice.

Buga Marija Šimić krenula je stopama poznate mame, pa je tako i sama zakoračila u svet umetnosti. Ona je glumica, pevačica, ali i umetnička direktorka jednog zagrebačkog pozorišta.

Kako je sada objasnila, dijagnoza joj je donela i mnogo dobrih stvari.

"ADHD ima mnogo prednosti. Naravno, otežava, nećemo reći da je divan, on je i dalje dijagnoza, ali s druge strane ljudi s ADHD-om su i dalje poduhvatni. Za mene je on doneo zaista mnogo dobrog, i tu moju maštu i moje detinje u meni koje mislim da jako pomaže u radu koji obavljam, tako da definitivno mi je doneo i mnogo toga dobrog'', zaključila je Buga za pomenuti medij.

Još njenih fotografija pronaći ćete u galeriji ispod.

Instagram/bugamarijasimic Buga Marija Šimić, ćerka Vitomire Lončar

Hiperaktivnost i nedostatak pažnje, sindrom poznat i pod nazivom Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), donedavno se vezivao samo za dečji uzrast.

Međutim, prema poslednjem istražvanju, od 30 do 70 odsto dece ima ADHD i u odraslom dobu, a ispostavilo se da sindrom može da se razvije i u odraslom dobu.

Tačan uzrok ADHD-a nije potpuno objašnjen, smatra se da je u pitanju kombinacija više faktora kao što su genetika, različitosti u strukturi i funkciji mozga. Postoji veća učestalost ADHD-a kod prevremeno rođenih beba, dece rođene sa malom težinom, kod osoba sa epilepsijom, kao i kod osoba koje imaju oštećenje mozga nastalo ili pre rođenja ili u kasnijem životnom dobu.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna