Snežana Borjan, Milanova supruga, na društvenim mrežama je objavila da je iza porodice Borjan težak period, budući da su ona i naslednik Filip proveli nekoliko dana na Institutu za majku i dete.

Petogodišnji Filip dobio je rota virus, a zbog komplikacija koje su usledile morao je da bude hospitalizovan.

"Prethodnih nekoliko dana smo ležali na Institutu za majku i dete jer je Filip imao rota virus i komplikacije koje ovaj virus nosi. Ovaj period je bio posebno stresan i emotivan za nas, kada se uzme u obzir da smo hospitalizovani sat vremena pred početak utakmice Vojvodina - Crvena zvezda (tata nije bio sa nama), Milan i pored toga što je saznao koliko je Filipu loše i da smo primljeni u bolnicu je odigrao kompletnu utakmicu, a da niko ne primeti koliko mu je teško - kapitenski, kako drugačije", napisala je Snežana Borjan na Instagramu.

Ona se zatim zahvalila osoblju bolnice.

"Ovaj post zapravo i pišem kako bih se zahvalila kompletnom medicinskom osoblju Instituta za majku i dete. Ovi ljudi nose neverovatnu odgovornost jer svaki dan kroz Institut prođe jako puno dece sa lošom kliničkom slikom, oni prilaze svakome sa istom dozom odgovornosti, ljubavi i entuzijazma. Posebnu zahvalnost želim da iskažem upravniku Pedijatrijske klinike u Institutu Vladislavu Vukomanoviću, hirurgu Nemanji Rankoviću, predivnim sestrama sa gastro odeljenja koje imaju neverovatno strpljenje za svako dete i za svaku preplašenu mamu. Hvala vam divni ljudi, vi ste ponos naše zemlje", poručila je supruga Milana Borjana.

Rota virus, kao i drugi virusi, izaziva akutni dijarejalni poremećaj. Smatra se virusom male dece i odojčadi. Najrasprostranjeniji je među decom uzrasta do 5 godina, a naročito među odojčadima nakon navršenih prvih 6 meseci života.

Infekcija ovim virusom je vrlo neprijatna, ali je obično možete lečiti kod kuće. Važno je da detetu dajete dosta tečnosti kako biste izbegli dehidrataciju. Međutim, u slučaju teže dehidratacije, detetu je potrebno dati infuziju u bolničkim uslovima, kako bi nadoknadilo tečnost.

Dobra higijena i redovno pranje ruku je vrlo važna, i pomaže u prevenciji rota virusa.

Od izlaganja ovom virusu, prvi simptomi obično počinju posle dva dana. Rani simptomi su groznica i povraćanje, a nakon toga sledi dijareja u trajanju od tri do sedam dana. Pored toga, mogući su i jaki bolovi u stomaku.

Kod zdravih odraslih osoba može izazvati samo blage simptome ili ih uopšte neće biti.

Virus se lako širi kontaktom od ruke do usta, dva dana pre simptoma i 10 dana od pojave prvih simptoma. Lako se širi čak iako zaražena osoba nema simptome.

Izvor: Lepa&Srećna