Kada se sinoć Ivana Španović Vuleta popela na pobednički tron i primila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu atletike u Beogradu, mnogi se nisu ni sećali kroz šta je sve prošla naša zlatna sportistkinja. Ivani su mnogi čak predviđali kraj sportske karijere 2019. godine. Ona je tada morala da odustane od Svetskog prvenstva u Dohi, jer je  povredila mišić zadnje lože i lekari su konstatovali da joj je potrebno između tri do pet nedelja da se on regeneriše i ojača.

Ono što bi za svakog drugog sportistu bilo strahovito razočaranje, Ivana je prihvatila kao izazov. "Ovo je definitivno bila godina izazova za mene, te se okrećem rehabilitaciji i odmoru. Želim da se potpuno oporavim i fokusiram na ono najvažnije, a to su Olimpijske Igre u Tokiju", rekla je tada Ivana.

Međutim, ono što joj se naredne godine desilo niko ne bi mogao da nasluti ni u najtežoj noćnoj mori. Ivana je povredila stopalo i to na bizaran način - u sopstvenom dvorištu. Skočila je na jedan stepenik, pukla je pločica pod njenim stopalom i naglo je iskrenula skočni zglob. "Polomila sam metatarzalnu kost na desnom stopalu", rekla je tada Ivana, a svi su primetili da je vedra i nasmejana, kao i da o predstojećem oporavku priča s optimizmom. "Prelom je čist, kako se to kaže", objasnio je njen trener Goran Obradović, "nije došlo do dislokacije, pa nikakva dalja intervencija ili ne daj Bože operacija nisu potrebni. Izuzetno je bitno što nije u pitanju leva, odrazna noga", rekao je on.

Zbog svega toga nije bilo neophodno da Ivana nosi gips, već samo čizmu. Lekari su se odlučili za prirodno zarastanje slomljene kosti. U pitanju je proces koji traje od četiri do šest nedelja, a za to vreme je ona bila podvrgnuta elektrostimulacijama mišića kako bi oni što manje izgubili na snazi. Na sreću, prelom je srastao na najbolji način.

Ipak, zbog problema s povredama, ona je od 1. septembra 2019. do februara 2021. godine učestvovala na samo jednom takmičenju. Zbog još jedne, ovog puta lakše povrede, morala je da odustane čak i od prvenstva u Torunu. Na Olimpijskim igrama nije uspela u svojoj želji da osvoji medalju i to je, bez svake sumnje, bio veliki psihički udarac za nju. Želela je da to budu njene najbolje Igre.

Save
ATA / Antonio Ahel 

"Ova olimpijka ima 31 godinu i posvetila je 24 godine rada da bi ostvarila san i skok vere od sedam sekundi. Tako da pretpostavljam da... možda i nije srećan kraj, možda je do same priče", napisala je tada Ivana na svom Instagramu. "Poslednje dve godine su bile pravi izazov da se istraje u olimpijskom snu uz slomljenu kost u stopalu i povrede.

Tokom zimske sezone, Tokio se činio kao nemoguća misija ali potreba za doslednosti snu i istrajavanju u lošim trenucima kao nasleđe i potvrda mlađim generacijama da će te prilike hiljadu puta sažvakati i pljunuti na pod upravo gejm čejndžer situacije.

Sport je za mene oduvek bio i biće pozornica gde se oblikuješ kao čovek, pa onda kao takmičar, daješ sve od sebe u svim sferama rada i života, poštuješ tuđ rad koliko i svoj, odmeravaš svoje sportske sposobnosti uz sve propratne faktore, a ne mesto gde lečiš svoje komplekse.

Iz nekog sna ne želiš da se probudiš, iz nekog jedva čekaš, ali jedna stvar im je zajednička - proći će. Hvala vam svima puno na podršci. Moja uverenja o onome što radim i na koji način, uvek će biti višestruko veća od svake sumnje koja se ispreči i zato - šou mast gou on (show must go on)."

ivana vuleta spanovic portret
ATA / Antonio Ahel 

Posle svega ovoga, mnogima će biti jasnija izjava koju je Ivana sinoć dala - "samo da budem zdrava i motivisana, a prilika će još biti". Svima koji doživljavaju iskušenja zbog zdravstvenih problema ili povreda, inspirativno će biti i njeno obraćanje javnosti nakon povrede pred Torun:

"Cela ideja uopšte mene u sportu i mene u atletici jeste bila ta što potreba da se dokažem samoj sebi i radim na svojoj psihi i da odlazim svakodnevno na treninge kako bi se naučila samodisciplini, odnosu prema sebi i ljudima sa kojima radim.

Rezultati koje sam postiugla govore samo za sebe i ne treba o njima pričati. Svaki uspeh je ekvivalent hiljadama neuspešnih pokušaja treninga da se napravi razlika u odnosu na nekog drugog takmičara", kaže Ivana.

"Radite na sebi, to nikada nije bačeno vreme i protraćen trud. Fokusirajte se na ono što volite i što vas ispunjava. Ja ću nastaviti da radim ono što najbolje znam. Nekad sa uspehom, nekad sa manjim uspehom, mislim da je kretanje najbitnije", poručuje srpska rekorderka.

ATA / Antonio Ahel Srpska rekorderka u atletici.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna