Holivudski glumac Hal Holbrukpreminuo je u 95. godini života. Ovu vest potvrdio je sinov njegov asistent Džojs Koen za „Njujork tajms“ uz objašnjenje da je smrt nastupila 23. januara.

Glumac Hal Holbruk je glumio američkog autora Marka Tvena u samostalnom šou "Mark Twain Tonight!” koji je i režirao i za koji je 1966. dobio Toni nagradu. Tvena je počeo da glumi 1954. a na Brodveju je ovaj šou izvodio 1977 i 2005. Za filmsku adaptaciju "Mark Twain Tonight!” nagrađen je Emijem 1967. godine. Osvojio je četiri ovakva priznanja, piše "Variety". Osvojio je i više nominacija za ovu nagradu.

Uloga u filmu “Our Town” donela mu je 1978. nominaciju za Emi priznanje kao i uloga oca kojem sin otkriva da je homoseksualac (sina je glumio Martin Šin) u “That Certain Summer" iz 1972. godine. Za ulogu u filmu "Into the Wild” bio je nominovan za Oskara 2008. u kategoriji najbolje muške sporedne uloge. Bio je tada najstariji glumac nominovan u ovoj grupi.

hal holbruk
Profimedia 

Glumio je u sitkomu “Designing Women” , čije je četiri epizode režirao. Pre 15 godina gostovao je u seriji "Sopranovi". Ostavio je snažan utisak ulogom u filmu “All the President’s Men” ("Svi predsednikovi ljudi"). Glumca Hala Holbruka ste mogli da gledate i u kultnom horor filmu "Magla" Džona Karpentera iz 1980. godine.

U septembru 2011.. objavio je memoare "Harols: dečak koji je postao Mark Tven". Holbruk je 2014. bio tema dokumentarnog filma "Holbruk/Tven: američka odiseja" reditelja Skota Timsa, koji je premijerno prikazan na Filsmkom festivalu u Los Anđelesu, a koji oslikava njegovu karijeru kroz tumačenje lika Marka Tvena.

hal holbruk
Profimedia 

Ženio se tri puta, sa trećom suprugom kojom se oženio 1984. ostao je do smrti. Iza sebe je ostavio dve ćerke i dve pastorke kao i četvoro unučadi.

Izvor: Žena.rs