Rialda Kadrić koju ćemo zauvek pamtiti po liku Marije iz „Žikine dinastije“, preminula je u 57. godini života, a iza sebe je ostavila uspešnu karijeru kako u Srbiji tako i van naše zemlje.

Rialda Kadrić rođena je 14. juna 1963. u Beogradu. Do šeste godine je sa roditeljima živela u Ulici proleterskih brigada, preko puta Muzeja Nikole Tesle, preselili su se zatim u Ulicu Narodnog fronta, gde je živela sa roditeljima i bakom do odlaska u London.

Pohađala je Osnovnu školu „Isidora Sekulić“, bila član Dramske sekcije Radio Beograda. Nakon gimnazije, a pre upisa na fakultet boravila je mesec dana u Parizu i zaljubila se u francusku prestonicu verujući da će možda nekada živeti tamo. Prvu ulogu na filmu odigrala je sa 13 godina, kao 14- godišnjakinja je počela da glumi Mariju u serijalu "Lude godine", kada je doživela i svoj prvi poljubac sa Bobom i prvi poljubac u životu.

Završila je studije svetske književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a kasnije i master studije. Otišla je u London kako bi usavršila engleski jezik, odakle je za RTS pisala kolumne i radila radio-priloge, a potom je sarađivala sa Bi-Bi-Sijem i Glasom Amerike. Bila je veoma uspešan psihoterapeut, sa dugogodišnjim iskustvom.

Znanje iz psihologije sticala je na raznim ustanovama u Londonu, a 2006. stekla je zvanje psihoterapeuta. Bila je član Saveta za psihoterapiju Ujedinjenog Kraljevstva (UKPC), Britanske asocijacije za svetovanje i psihoterapiju (BACP), Asocijacije za psihološke studije i Asocijacije za psihoanalizu kulture i društva, Psihoanalitičkog društva Srbije.

Pored uloge Marije njenu karijeru obeležile su i uloge u sledećim ostvarenjima: "Kućna terapija", "Ćao inspektore", "Suncokreti". Zanimljivo je da je uloga Marije bila prvo ponuđena Sonji Savić. Rialda Kadrić prihvatila je da glumi u 11. nastavku "Ludih godina", "Luda godina" reditelja Milana Konjevića čija je premijera bila predviđena za 2022. Vest o snimanju nastavka dočekala ju je u Grčkoj.

Izvor: Žena.rs