Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJVEĆA SVETSKA BALETSKA ZVEZDA SERGEJ POLUNJIN: o talentu, budućnosti baleta, Srbiji i istinskim vrednostima

Najveća svetska baletska zvezda, Sergej Polunjin, koji je svoj vanserijski dar, slobodu i nesputan duh platio etiketom bad boy, pomerio je granice klasičnog baleta!

  Izvor: Foto: Profimedia

Sergeja Polunjina, najtalentovanijeg baletskog umetnika današnjice, po mnogima najboljeg plesača u istoriji, krase vanserijski dar, snaga, elegancija i lepota. Njegova izuzetnost odvela ga je u sam vrh baletskog sveta kada je nakon školovanja u Ukrajini i Engleskoj sa 19 godina postao najmlađi prvak Kraljevskog baleta u Londonu.

Spot "Take Me to Church" doneo mu je planetarnu popularnost kod široke publike. Posle napuštanja Kraljevskog baleta, Sergej je nastavio da gradi karijeru prema sopstvenoj zamisli, osmišljajući koreografije, radeći moderne i klasične predstave, nastupajući s najvećim svetskim ansamblima, držeći master klas, igrajući na filmu (Red Sparrow). Kako svojim talentom tako i izrazitom buntovnom prirodom, Polunjin je više puta uzdrmao javnost ‒ ne samo stavovima već i prepoznatljivim izgledom zahvaljujući brojnim tetovažama.

Naša publika ga je gledala na Festu u filmu "Bela vrana" Rejfa Fajnsa, a potom i uživo početkom marta, na gostovanju u Beogradu baleta "Posvećenje" u kom igra glavnu ulogu. Tom prilikom Sergej Polunjin je magazinu "Lepa&Srećna" dao ekskluzivni intervju.

  Izvor:

Kako danas vidite svoj bogomdani talenat ‒ u čemu je tajna njegovog usmeravanja?
- To je dar. Ponekad mi se čini da je blagoslov, a ponekad prokletstvo. To je jedinstveno iskustvo koje određuje život.

Imajući u vidu stalnu uzlaznu liniju vašeg umetničkog razvoja i karijere, pri čemu težite da balet izvučete iz elitističkog establišmenta, kako vidite balet budućnosti?
- Smatram da je svako uključen u to, na jedan ili na drugi način. Svakoj kući je potreban balet. Baletu je potrebno novo brendiranje u odnosu na to kakav je sada, u svojoj vrlo siromašnoj formi.

Kako se slovenska duša nosi s moralnim i estetskim vrednostima u umetnosti i životu, koje je doneo globalizam?
- Ono što moram da kažem jeste da se treba držati sopstvenih vrednosti. U Srbiji postoje prave vrednosti i nastavite tim putem, nemojte tražiti odgovore na drugim mestima. Okrenite se sebi i svojoj zemlji.

Nedavno vam je otkazan nastup u Parizu zbog stavova koje iznosite na društvenim mrežama ‒ da li se plašite da oni mogu uticati na vašu karijeru?
- Otkriću vam tajnu: ništa neće ugroziti moju karijeru! Da li kamen može da uništi vodu? Ne! Voda će okružiti kamen i nastaviti da se kreće napred. Isto je i sa mnom. Ja sam slobodan, prilagodljiv i nemam strahove niti za sobom repove, a takođe ni ograničenja.

Da li postoji kompromis na koji biste pristali - da li ste se pokajali zbog nečega što jeste ili niste učinili?
- Ne žalim ni za čim dobrim ili lošim dokle god je to interesantno!

Na telu imate istetovirana brojna obeležja vere ‒ šta sve to predstavlja za vas i vašu duhovnos?
- Smatram da je duhovnost put koji vas ispravno vodi ka budućnosti. Tetovaže predstavljaju samo trenutak u kom su nastale, a potom postaju deo vas i vi ih više ne primećujete. Razume se, potrebno je vreme dok energija tetovaže ne postane vaša energija, a nakon toga ona postaje deo vas i ono što ste vi sami. Imam tetovaže crkve u kojoj sam kršten, krsta, boginje Šive...

Zašto je vaša veza s Beogradom posebna ‒ čime vas je naša zemlja opčinila da ste prihvatili srpsko državljanstvo?
- Srbi su poseban narod, neguju prave vrednosti i ako svi mogu da vide isto što i ja u Srbiji, vaša zemlja bi vrlo brzo mogla da postane jedna od najuticajnijih u svetu. Sve potiče iz glave i ako verujete, tako će i biti, u to sam siguran. Ako verujete u to što kažem: vrednosti su ovde ispravne. Nastavite tako i nikada nemojte prodati sebe.

INTERVJU NEBOJŠA DUGALIĆ: Ljubav je najbolji učitelj

Vi ste promoter srpske kulture i umetnosti. Kakvo profesionalno iskustvo su vam doneli nastupi na Egzitu i na otvaranju Narodnog muzeja?
- Želim da učinim najbolje što mogu za vašu zemlju, koliko god da je to potrebno, jer smatram da zaslužuje samo najbolje. Kada sam nastupao u Narodnom muzeju, želeo sam da ga predstavim u najboljem mogućem svetlu. Pokušao sam da osetim Muzej i njegovu energiju kako bih ga predstavio na verodostojan način. Što se tiće Exit-a, rekao bih da mi je pružio više nego što sam očekivao. To iskustvo mi je donelo nove ideje, bio je to početak mog uvođenja baleta na festivale gde takođe vidim budućnost baleta.

Da li lepota i umetnost mogu promeniti svet, kako je pisao Dostojevski?
- Do pre tri meseca nisam verovao da ples može konkretno uticati na stvarnost i menjati percepciju globalno. Činilo mi se da je ples kao sredstvo preslab da bi išta promenio. Sada mislim da može, zavisi samo od toga kako plešete i šta odašiljete kroz svoju umetničku ekspresiju.

Da li su ljubav i patnja uslov za umetničko stvaralaštvo?
- Što vi više osećate, to će više osećati i publika. Snažne emocije imaju izuzetan značaj.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije