Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJLEPŠI IZLETI PO SREMU: posetite Obedsku baru, Muzej hleba i najstariju crkvu u Vojvodini

Iskoristite slobodne dane da obilazite zanimljiva i skrivena mesta po Srbiji. Naš predlog je južni Srem.

  Izvor: Foto: Vanja Ostojić, Shutterstock

Toliko je lepih i skrivenih mesta u Srbiji, idealnih da se sedne u auto i napravi izlet. Predlažemo opštinu Pećinci u Južnom Sremu, udaljenu svega četrdesetak kilometara od Beograda i blizu auto-puta.

Povezane vesti

"Od zemlje preko hleba do neba” ‒ ideja je kojom se vodio slikar Slobodan Jeremić Jeremija, osnivać i vlasnik jedinstvenog Muzeja hleba koji se nalazi u samom mestu Pećinci.

Kolekcija sadrži oko 2.000 eksponata, alatki, oruđa i drugog pribora za preradu žita i mešenje hleba, prikupljenih širom Srbije. Poslušajte zanimljive priče, naučite narodne običaje, zavirite u kuhinje nekadašnjih vrednih domaćica i njihove tepsije i saznajte kakve su hlebove mesile za praznike i razne obrede: zakončiće, mladenčiće, kovržnjake...

  Izvor:

U selu Ogar "živi" najstarija Sremica, bela kućica s kraja 18. veka, koju najviše voli jedna roda, pa se svake godine vraća u svoje dvospratno gnezdo.

Nekadašnja bogataška kuća, a danas nazvana Aksentijev kućerak, sagrađena je od pletera i blata, s temeljima od drvenih greda i zanimljivim detaljima na krovnoj konstrukciji.

Unutrašnjost još uvek krasi očuvani autentični nameštaj nekadašnjeg gazde Aksentija.

  Izvor:

Kupinovo je lepo etno-selo pokraj Obedske bare, na nekadašnjoj austrougarsko-turskoj granici krije ostatke starog utvrđenja Kupinik, koje se prvi put pominje u 14. veku.

Meštani se ponose i najstarijim pravoslavnim hramom u Vojvodini, Crkvom Svetog Luke iz 15. veka, čiji je ktitor bio despot Đurađ Branković.

Tik uz njene zidove nalazi se prelepo dvorište sa etno-kućom porodice Putnik, koja je svake godine mesto susreta slikara na likovnoj koloniji.

  Izvor:

Poseta ovom kraju ne bi trebalo da prođe bez obilaska Obedske bare. Ovo je drugo zvanično zaštićeno prirodno dobro u svetu i pravi je biser prirode. Nastalo je lutanjem i izlivanjem reke Save.

Nastala su dva meandra, gde se smestio jedinstveni eko-sistem, utočište brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Možete veslati čamcem, voziti katamaranom ili jednostavno uživati u prirodi i posmatranju ptica močvarica sa osmatračnice uz pomoć specijalnih dvogleda.

Ovde su svoje stanište našli i vremešni hrastovi lužnjaci i bele topole. 

Svi ljubitelji bicikala mogu obići kompleks na dvotočkašima po dvema uređenim stazama.

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Windows Created: 2016:05:20 15:41:33
Izvor: Foto: Vanja Ostojić, Shutterstock

Povezane vesti

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije