Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stari običaji: kako pripremiti svadbu

Mnogi mladenci pred venčanje tvrde kako ne žele svadbu po starim običajima, ali veliki broj njih ipak "primeni" bar jedan deo pripreme za venčanje, koji su im bake preporučile, jer je baš to njima, kažu, osiguralo dug ...

  Izvor: Foto: Thinkstock

Običaj nije samo prenošenje mlade preko praga i gađanje jabuke na kapiji. Postoji čitav niz rituala koji se obavljaju pre venčanja, za vreme obreda i nakon svadbe, a koji je naš narod praktikovao vekovima i, čini se, pomalo zaboravio... Običaji su se godinama prenosili s kolena na koleno i zato ih treba prihvatiti, bez obzira da li u njih verujemo ili samo želimo da se zabavimo.

Na putu ka mladi

Prosidba je bila mnogo više od formalne procedure, pa bi mladoženja slao svog prijatelja ili člana porodice da ga predstavlja kod mlade i njene porodice. Ukoliko bi na putu do mladine kuće videli trudnu ženu, slepog čoveka ili monaha, smatralo se da je brak osuđen na propast. Međutim, golub, koza i vuk su bili dobri znaci i u tom slučaju verovalo se da će mladenci imati srećan brak.

Obeležje i uzdarje

Prosidba se držala u tajnosti sve dok se ne dobije pristanak druge strane, a to potvrdi novcem, nakitom ili delovima odeće na šta je devojka, ukoliko njeni roditelji odobre udaju, uzvraćala uzdarjem. Uzimanjem obeležja devojka je davala svoj pristanak, ali ako bi ga odbila, od prosidbe ne bi bilo ništa.

Zihernadla u vodi

Nekad davno, devojke su imale običaj da idu do obližnjeg izvora i spuste zihernadlu u vodu. Ako bi ona plutala po površini, to je značilo da venčanje treba da se održi iste godine. Ako bi potonula - mladoženja se neće skoro pojaviti.

Još neke davno zaboravljene običaje našeg naroda možete pronaći na sledećoj strani.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije