Žana i Stiven jedno drugom bili su prva ljubav, ali su zbog pritiska njene porodice morali da okončaju vezu. Međutim, sudbinski su, po svemu sudeći, bili predodređeni jedno za drugo, pa ih je život ponovo spojio 43 godine kasnije.

Upoznali su se davne 1971. godine u Čikagu, kada je Žana bila prva, a Stiven poslednja godina fakulteta.

"On je bio moja prva ljubav. On je bio moja prava ljubav", tim rečima Žana opisuje Stivena.

Međutim, njena majka bila je strogo protiv njihove ljubavi zbog razlike u njihovoj boji kože, ali je par uprkos tome uspeo da opstane sedam godina. Ipak, kada je Žana završila školovanje za medicinsku sestru i počela da radi posao koji je zahtevao da putuje na velike udaljenosti i radi duže, ona i Stiven su se sve teže i ređe viđali.

Žana
Youtube / Printscreen / CBS Sunday Morning 

"Bila sam potpuno skrhana svime. Pritisak porodice uvek me opterećivao, jer je zauvek narušio odnos između moje majke i mene. Ona uopšte nije želela da dođe do te veze", prisetila se Žana.

Ona i Stiven razgovarali su i o venčanju, ali se Žana bojala da će time izgubiti porodicu, te je odlučila da ipak prekine vezu sa Stivenom.

"Volim te, ali jednostavno ne mogu da nastavim s ovom vezom", rekla mu je tada.

Iznenadni raskid emotivno je razorio Stivena, ostao je potpuno zapanjen i bez teksta. Kraj je bio težak i za Žanu, sve ju je proganjalo godinama.

"Tada sam zažalila. Zažalila sam zbog načina na koji sam to učinila, ali sam to učinila", bila je iskrena ona za američke medije.

Naredne četiri decenije Žana i Stiv živeli su potpuno odvojene živote i nisu imali nikakav kontakt. Godine 2021, 43 godine nakon raskida, Žana je, kao udovica u penziji, počela da traži Stivena. Nije uspela da ga pronađe putem društvenih mreža, ali je pronašla adresu njegove nećake i poslala joj je pismo. Stivenova nećaka joj je odgovorila da je on u staračkom domu, koji je Žana potom pozvala kako bi se raspitala o svojoj najvećoj ljubavi.

Osoblje ju je obavestilo da pacijenti u domu nemaju pristup telefonu pored kreveta, kao i da Stiven ne može da komunicira na taj način. Tada je Žana odlučila da spakuje kofere i otputuje pravo tamo.

"Morala sam da znam da li je on dobro, da li je bio oženjen, da li bi mi oprostio", ispričala je.

Kada je ušla u njegovu sobu, Stiven ju je odmah prepoznao i izgovorio njeno ime, dok su mu suze tekle niz lice.

"Znala sam da me još uvek voli", priznala je Žana.

Nekoliko meseci kasnije preselila ga je u svoju kuću.

Žana i Stiven
Youtube / Printscreen / CBS Sunday Morning 

"Ona je divna. Ona je moje srce i duša. Želim zauvek da živim s njom", rekao je Stiven.

Stiven je ubrzo zaprosio Žanu, a venčali su se u svom domu pred oko 65 prijatelja i članova porodice.

"Sada možemo da provedemo ostatak života zajedno", rekli su, ne skrivajući sreću.

Tekst: Lepa&Srećna