Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TUŽNA GODIŠNJICA: Sarajevski Romeo i Julija zagrljeni u smrti

Stradali su na ničijoj zemlji 1993. godine.

 Bosko-i-Admira.jpg Izvor: Youtube / RTS

Snajperski hici pokosili su Asmiru Ismić i Boška Brkića na ničijoj zemlji. Na dan 18. maja obeležava se tužna godišnjica smrti "sarajevskih Romea i Julije", kako su nazvali dvoje mladih stradalih 1993. godine na Vrbanja mostu.

Muslimanka i Srbin koji su se voleli od srednje škole pokušali su tog dana da pređu u Grbavicu, a do danas nije otkriveno čiji snajperisti su ih ubili. Prvi metak pogodio je Boška, a drugi Admiru. Iako smrtno ranjena, Admira je uspela da dopuzi do Boška i zagrli ga. Nekoliko minuta kasnije izdahnula je pored njega.

Slika tragedije je obišla svet, a tela dvoje mladih ostala su sedam dana nedirnuta. Niko nije smeo da priđe bojeći se novih hitaca.

Boško i Admira su rođeni iste godine - 1968. Upoznali su se na sarajevskoj Olimpijadi, 1984. godine. Prijateljstvo je preraslo u ljubav, koju su roditelji podržavali, premda različite vere. Kad je počeo rat, Boško nije hteo da napusti grad, upravo zbog Admire. 

 Bosko-i-Admira 2-min.jpg Izvor: Youtube / RTS

Prema rečima Boškove majke, oni su bili Romeo i Julija samo po tome koliko su se voleli. Porodice im nisu branile da se vole. Zajedno su išli na letovanja, zimovanja i zabave – bili su nerazdvojni. Planirali su budućnost, zajednički život, venčanje, decu, starost, a onda im je sudbina na mostu, koji je Sarajevo delio na dva dela, zauvek prekinula snove.

Po završetku rata, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, posmrtni ostaci sarajevskih Romea i Julije su prebačeni na sarajevsko groblje Lav i zajedno sahranjeni. 

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Carapan

Kada pogledate sliku ovog mladog para na nadgrobnom spomeniku, kao da gledate na grob SFRJ-a I kraj jedne ere, jednog vaspitanja, jedne kulture...

Najnovije