Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubavne priče

5 FATALNIH LJUBAVI U KRALJEVSKOJ PORODICI: neki su se odrekli prestola i porodice, a neke ljubavi su završene tragično

Autor Suzana Obradovic
Autor Suzana Obradovic

Odreći se prestola, čekati tri decenije na brak sa voljenom ženom, odbaciti čak i porodicu – samo su neke žrtve na koje su bili spremni članovi dinastija plave krvi zarad ljubavi!

Izvor: Foto: Profimedia

Kada nekoga iskreno volite, onda ste zaista spremni da uradite sve za tu osobu. Ništa drugačija situacija nije ni kada je reč o emocijama članova kraljevskih porodica širom sveta. Jedina razlika leži u činjenici da oni svoje postupke koje čine zbog ljubavi ne mogu sakriti od očiju javnosti, piše Lepa & srećna

Svadba posle 30 godina 

Veza princa Čarlsa i Kamile počela je 1971. godine i on ju je već tada upoznao s nekim članovima kraljevske porodice. Ali sve je prekinuto kada se Čarls vratio sa odsluženja vojnog roka u mornarici. Kraljevska porodica je smatrala kako Kamila nije dovoljno dobra za suprugu budućeg kralja. Tako se ona udala za Endrua Parkera Boulsa, a Čarls se 1981. oženio Dajanom Spenser. Međutim, ubrzo su obnovili vezu. Godinama je njihova ljubav bila javna tajna, da bi 1992. princeza Dajana sve obelodanila u autobiografiji. Naredne godine intimni telefonski razgovori Kamile i Čarlsa osvanuli su u tabloidima. Tada je Čarls priznao da su vezu obnovili 1986. kada je njegov i Dajanin brak već bio „nepopravljivo razrušen”. Dve godine posle tragične Dajanine smrti 1997. Čarls i Kamila prvi put su se pojavili zajedno, i to na proslavi rođendana zajedničkog prijatelja. Čarlsov tim za odnose s javnošću upustio se tada u vrlo zahtevan posao – da nekako osvetli Kamilin obraz. Trebalo je navesti ljude da je zavole. Godinu dana kasnije pratila je Čarlsa na službenom putu u Škotsku, a 2001. zvanično je upoznala kraljicu Elizabetu II. Bio je to znak da dvor podržava njihovu vezu. Uskoro su počeli da žive zajedno, a nedugo potom su se i venčali. Za njihovo građansko venčanje dozvolu su morali da daju kraljica, Crkva i vlada, jer su oboje bili razvedeni. 

Ljubljena žena važnija od krune

Britanski kralj Edvard VIII abdicirao je posle nepune godine dana provedene na prestolu, 11. decembra 1936. da bi se mogao oženiti dva puta razvedenom Amerikankom Volis Simpson. Odluka je pala dan ranije, posle neuspešnih pregovora i natezanja s vladom i političkim vrhom. Edvard se obratio narodu iz dvorca u Vindzoru. Bilo je to prvo radijsko obraćanje jednog kralja podanicima. Edvardova abdikacija je promenila i tok istorije: na britanskom prestolu nasledio ga je mlađi brat Džordž VI, otac današnje kraljice Elizabete II. Bračni par dobio je titule vojvode i vojvotkinje od Vindzora, ali je ostatak života proveo u egzilu, uglavnom u Francuskoj. Finansirali su se rentom koju je kralj Džordž dodelio bratu i novcem stečenim prodajom poseda u Balmoralu i Sandringamu. Vojvoda Edvard umro je 1972, dok je vojvotkinja Volis poživela do 1986. Oboje su sahranjeni na kraljevskom groblju u Vindzoru.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!

Author: Profimedia Copyright: Keystone / Keystone Description: May 7, 1937 - Monts, France - EDWARD VIII had met and fallen in love with a married American woman, Mrs WALLIS SIMPSON. Edward realized he had to choose between the Crown and Wallis who, as a twice-divorced woman, wouldn't have been acceptable as Queen. Edward was titled the Duke of Windsor and the two wed. PICTURED: The Duke and Duchess at Chateau de Cande about a month before their wedding., Image: 210154242, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives Software:Adobe Photoshop CC (Windows) Created: 2017:12:28 08:07:49
Izvor: Foto: Profimedia

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...