Ne treba oko svega praviti "nauku". Neke odluke treba doneti i samo po diktatu srca, jer nas ono vodi instinktom ljubavi, osećaja, privlačenja dobre budućnosti. Međutim, promena posla, selidba, raskid veze ili braka, sve su to teški izbori. Treba uvek gledati dalje od "aktuelnog trenutka", uzeti u obzir dugoročne posledice.

Odlučivanje na osnovu onoga što vidimo trenutno oko sebe, onog što čini našu sadašnjicu, siguran je znak nezrelosti i emocionalne nestabilnosti. Kao kad dete dobije nešto novca za kasicu štednje za bicikl, a potroši sve na sladoled i čokolade.

Odluke donete "glavom" obično deluju kao najbolji izbor "kad se stavi sve na papir", dok "izbor srca" budi strast i emocije u nama. Najbolje je ako možete da odaberete rešenje koje donosi emocionalno zadovoljenje, ali ima i racionalno opravdanje.

shutterstock_380099857.jpg
Shutterstock  

Valja uzeti u obzir ne samo nade i snove, već i činjenice koje podupiru vaš izbor. Setite se da on ima uticaja i na druge - na članove porodice i prijatelje, pa razmislite kako ćete njima promeniti život. Konačno, treba zamisliti i kako ćete se vi i oni osećati ako vaš izbor donese loše rezultate. Sigurno nije lako pomiriti "srce i razum", ali vredi učiniti sve da se to postigne.

U pripremi za donošenje odluke mogu da pomognu razgovor s prijateljima, konsultacije s kolegama, kao i knjige posvećene konkretnoj temi. Inspirativna i uzbudljiva knjiga Mirjane Bobić Mojsilović je priča o upravo takvom putu - putu do "Boljeg izbora" u odnosu na nastavak pušenja cigareta. Ovaj naslov je predstavljen na promociji koja je održana 15. juna u Delfi knjižari u SKC, a knjigu ne propustite da pročitate ukoliko ste pušač! Biće vam dobar saputnik na važnim životnim raskrsnicama.