Čak i ako zabranite ovu naviku, još dugo će se osećati neprijatni miris u stanu. Tercijarni dim, pokazale su studije, ostaje utisnut na zidovima, mebl štofu nameštaja, tepisima. U jednom stanu, u kojem devet godina niko nije pušio, otkriveno je visoko prisustvo ovog dima.

Na nameštaju, u gipsanom prahu kojeg ima u zidovima, na tepisima, mogu se naći sitne čestice katrana, a štetne materije mogu ući u naš organizam udisanjem ili preko kože. Zato je važno da se stan temeljno očisti kad prestanete sa ovim porokom.

Zidove treba oprati, a najbolje je da posle toga budu sveže okrečeni i to u nekoliko slojeva. Sve zavese i draperije valja prvo potopiti na nekoliko sati u vodeni rastvor kuhinjske soli pa tek onda oprati. Nameštaj treba dobro usisati i dubinski očistiti.

shutterstock_2059884578.jpg
Shutterstock  

Tepisi, takođe, treba da budu dubinski oprani, a sve glatke površine u stanu temeljno izribane. Ako imate itisone od zida do zida i niste sigurni da je dozvoljeno dubinsko pranje, najbolje je da ih promenite.

Ne propustite da očistite i zamenite sve filtere na uređajima - u ventilatorima, aspiratorima i erkondišn aparatima. Kad u stanu budu potpuno uklonjeni tragovi tercijarnog dima i katrana, možete dozvoliti IQOS kod kojeg se ne razvija dim.