"Sekond hend" prodavnice su sve brojnije kod nas, a prvobitno iznenađenje kupaca pomešano sa stidom zbog kupovine u "sirotinjskim" radnjama, zamenjeno je sve većim interesovanjem.

Prodaja polovne robe nije "odjednom" izmišljena, već se ovaj koncept razvijao postepeno, a u svetu je veoma raširen. Evo kako svoje oduševljenje "sekond hend" (SH) garderobom objašnjava dr Kej Kliv, književnica i istraživač.

"Kupovina u SH radnjama vam štedi novac i to svi znaju, a donosi i ekološku korist", kaže dr Kej. "Međutim, u ovim radnjama ćete naći i jedinstvene, ponekad i nostalgične predmete, koji vas izdvajaju iz gomile.

Ruku na srce, kada žena napuni pedesetu, ne treba više da toliko brine da li je neka odeća baš prikladna njenim godinama", veruje ona. 

kej klajv-min.jpg
Instagram / agingdisgracefully_ 

Naprotiv, tada već može da se poigrava i da traži inspiraciju za promenu stila. "Sad mi je lakše da isprobavam koje mi boje lepše pristaju. Često kupim i neki otkačeni komad, ali kad ga spojim sa nečim iz svoje garderobe, oduševim se kako se lepo slažu", objašnjava dr Kej. "Ako se ipak desi da sam pogrešila, ja odnesem stvar nazad na poklon u radnju, a nisam izgubila baš mnogo novca." 

Dodatni plus ona vidi u tome što tako izlazi iz svoje "zone udobnosti", što je važno za učvršćivanje emocionalne stabilnosti i mlad duh. Dr Kej, koja ima 75 godina, uživa da isprobava nove hobije, redovno vežba, piše poeziju. 

kej klajv 2.jpg
Instagram / agingdisgracefully_ 

"Nisam lepa, nisam ni vitka, a ni mlada? To je ono što žene često misle o sebi, a treba da prekinu s tim", poručuje dr Kej. "Nikad nije kasno da se uči nešto novo, a i da se menjaju navike, pa i modni stil. A kupovina u sekond hend radnjama je najbolji način za to", kaže ona. Pročitajte i šta treba da uradite sa odećom iz "sekond hend" radnje osim što je operete.

BONUS VIDEO:

SECOND HAND HALJINA KAO ZA HOLIVUD KOŠTA 10 DOLARA Instagram/katavux

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.