U svetu se svakog sekunda baci po jedna vreća odeće, a koliko biste vi mogli da, u sopstvenom oramnu, pronađete garderobe koju ne nosite?

Ako ste među onima koji strogo vode računa o kupovini i imaju malu "modnu kapsulu"sa tridesetak komada odeće, blago vama! Veći je broj onih koji tako nešto tek priželjkuju i kojima će dobro doći podsećanje na pravila - šta treba da prestanete da kupujete.

Do skoro je većini ograničenje bio budžet - čak i kad bismo silno želeli još jednu bluzu ili sako, novčanik bi na "opomenuo" da je bolje da kupovinu preskočimo. Međutim, pojava "sekond hend" radnji je, u velikoj meri, smanjila troškove i dovela do toga da mnogi opet gomilaju stvari.

zena kupuje duks.jpg
Shutterstock  

Ako vam je potreban kratko i efikasno uputstvo za kupovinu, sastavila ga je poznata jutjuberka Žastin Lekont.
Postavite pitanje - da li vam taj komad odeće zaista treba. "Nije isto kad vam neka bluza zaista treba ili kad je, prosto, samo poželite ili vam je samo dosadno pa ste izašli u kupovinu", podseća Žastin. "Da li je to baš ta boja? Taj materijal? Da li se po svemu uklapa u vašu garderobu?

Drugo pitanje je - da li mogu da kombinujem ovaj komad sa onim što već imam? Ovo pitanje treba i da malo detaljnije razradite - da li mogu da ga kombinujem sa onim što najčešće nosim? Sa osnovnim elementima svoje garderobe i sa onim koji su mi baš omiljeni? Na primer: ako želite da kupite kardigan, upitajte sebe - da li se ovaj kardigan uklapa sa svim majicama koje nosite tokom nedelje? I to stoprocentno? I još jedno pitanje - da li se uklapa i sa onom omiljenom rolkom koju neprekidno nosite?

Ako ste na ovo pitanje odgovorili pozitivno, dobro napredujete. Sad dobro razmislite o kvalitetu komada. Ako kupujete suknju, pogledajte detaljno i postavu. Da li je dovoljno široka, da li možete da hodate i sednete sasvim udobno?

zastin lekont.jpg
Youtube / justineleconte 

Proverite i da li vam odgovara veličina! Ako kupujete sako, prekrstite ruke preko grudi i pokušajte da dotaknete ramena. Ako osećate stezanje na leđima, znači da nema dovoljno materijala, taj sako vam je uzan, ne kupujte ga. Isto važi i za pantalone ili farmerke u kojima ne možete da udobno sednete.

Ako željeni komad ne odgovara ovim zahtevima, odustanite, ne kupujte ga i sačekajte da se pojavi novi "predmet želja".

BONUS VIDEO:

Onlajn kupovina TikTok/cindyprado28

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.