Mala crna haljina je modni komad koji traje godinama, a uz odgovarajuće dodatke ne morate čak ni da je menjate iz sezone u sezonu, već je uz pomoć istih uvek možete učiniti drugačijom. 

Ali kako starite, taj komad vam možda više ne odgovara - možda je prekratak ili ste ga jednostavno nosili previše puta. Nakon 50. godine je, kažu stručnjaci, možda vreme za pronalaženje nove male crne haljine.

U nastavku pročitajte šest saveta stilista za pronalaženje najbolje opcije kada je u pitanju ovaj komad garderobe.

1. Obratite pažnju na svoju figuru

Stilistkinja Elizabeta Kosič dala je preporuke za četiri tipa tela, a to su peščani sat, V-oblik, obrnuti-V i pravi. Na primer, za figuru peščanog sata, Kosič naglašava:

"Držite gornji i donji deo tela u ravnoteži, a naglasite struk. Potražite rastegljive tkanine."

Za one sa V-oblikom, gde je najširi deo vašeg tela iznad struka, važno je uspostaviti ravnotežu između kukova i ramena. U tom slučaju, stilistkinja preporučuje haljine A-kroja, kao i one koje imaju nabore, volane ili til.

S druge strane, ako imate obrnuti V oblik figure, gde je najširi deo vašeg tela ispod struka, ravnoteža treba da bude između ramena i kukova, objašnjava ona. Ovde su dobar izbor asimetrični izrezi, posebno modeli na jedno rame.

Žena, moda, haljina
Shutterstock  

Za one sa ravnim tipom tela, što znači da je vaše telo iste širine i dole i gore, važno je definisati struk dodavanjem volumena na vrhu i na dnu.

2. Investirajte u kvalitet

Pošto je mala crna haljina nešto što možete da nosite veoma često, to je komad za koji možete sebi da dozvolite da potrošite malo više novca.

"Možete pronaći malu crnu haljinu u bilo kom budžetu, ali moj savet je da ne štedite na kvalitetu. To je bezvremenski komad u vašoj garderobi i moći ćete da ga nosite dugi niz godina. Investirajte u haljinu napravljenu od visokokvalitetnih tkanina. Krep, svila ili džersi su odlične tkanine za toplo vreme, dok će vam kašmir i vuna zasigurno štititi leđa u hladnijim mesecima", kaže stilistkinja.

3. Ne žrtvujte udobnost

Vaša mala crna haljina bi trebalo da bude nešto u čemu se uvek osećate udobno i samopouzdano.

"Dajte prednost udobnosti kada birate crnu haljinu. Potražite haljine sa rastegljivim i udobnim pojasom kako biste omogućili lakoću kretanja. Ovo će takođe osigurati da se haljina prilagodi svim promenama u vašem telu bez gubitka oblika", savetuju stručnjaci.

Žena, moda, haljina
Shutterstock  

Takođe, treba da odlučite da li se osećate udobno u haljini sa ili bez rukava.

"Za moje 50+ klijente više volim da odaberem haljinu sa rukavima i džepovima radi praktičnosti", objašnjava stilistkinja.

4. Izaberite pravi izrez

Iako bi dubok dekolte mogao biti prikladan za noćni izlazak u grad, verovatno nećete moći da ga nosite u mnogim drugim prilikama.

"Razmislite o dekolteu koji dopunjuje oblik vašeg tela i ističe vaše najbolje atribute. V-izrez, široki izrez ili četvrtasti izrez mogu biti laskavi stilski izbori", navode modni znalci.

5. Ne zaboravite na dužinu

Slično kao kod dekoltea, dužina takođe može biti nezgodna, jer želite haljinu koju možete nositi u različitim prilikama. Takođe, nakon 50. godine želite haljinu koja odgovara vašim godinama.

Žena, moda, haljina
Shutterstock  

"Prekratka haljina možda neće odgovarati vašim godinama, a predugačka će vas sigurno progutati cele. Za većinu žena idealna dužina je oko 2,5 cm ispod kolena, što je generalno dobro pravilo. Ako imate više od 50 godina i želite kraću haljinu, razmislite o neprozirnim crnim hulahopkama kako biste održali uglađen, elegantan izgled", navode stilisti.

6. Uspostavite ravnotežu između bezvremenskog i modernog

Još jedan savet od stilista je da pronađete haljinu koja vam zaista pristaje - a to ne znači da mora da bude u skladu sa onim što je trenutno moderno.

"Za žene starije od 50 godina savetujem da ne pokušavaju da izgledaju mlađe noseći male crne haljine koje se previše vezuju za aktuelne trendove. Svakako zapamtite - savršena mala crna haljina je ona koja čini da se osećate samopouzdano i lepo", zaključila je stilistkinja.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

skims haljina TikTok/itsbexbeauty