Jeftine cipele nisu one koje jeftino platimo! I vrlo skupe cipele mogu delovati neukusno, dok obuća sa skromnom cenom može da izgleda  "skupo", sofisticirano i estetski. Trik je u tome da znate zbog čega cipele izgledaju jeftino i na šta morate paziti kada krenete u kupovinu elegantnih salonki ili pak čizama primerene cene koje će ići uz razne odevne kombinacije.

1. Previsoka platforma

Što je platforma viša, to cipela izgleda jeftinije. Pogotovo kada je reč o skrivenoj platformi kada cipela više liči na kopito s nabijenom potpeticom. Cipele bez platforme izgledaju elegantnije i sofisticiranije, ali mogu da budu prilično neudobne. Stoga za udobnost i sofisticiran izgled izaberite cipele s platformom koja je debljine đona cipele ili one s platformom od najviše centimetar i po. U oba slučaja, stavite u cipelu jastučić s gelom ispod područja prstiju za dodatnu udobnost.

2. Preveliki ili premali broj

Nosite li prevelike ili premale cipele, ne samo da će vam stopala izgledati neprivlačno, nego ćete i čudno hodati i imati čudno držanje tela. Možete da probate da ih razgazite (najbolje, raširite kod obućara) ili stavitr umetak da vam ne spadaju (ako su velike), ali u većini slučajeva cipela i dalje ne stoji dobro. Ako vam veličina cipele od početka ne odgovara, nemojte ih kupovati bez obzira na to koliko vam se dopadaju.

3. Prekičaste cipele

Čak i skupe cipele mogu izgledati jeftino ako su nakićene ili nisu ukrašene na pravi način i sa ukusom. Klasične cipele, čistih linija u omiljenoj boji uvek su bolji izbor od cipela sa puno dodataka. Ukoliko volite animal print, izaberite cipele sa samo jednim, istim printom, a ne cipele sa više različitih printova i boja. UKoliko ste fan svetlucavog i sjajnog, izaberite metalik kožu.

4. Ne možete normalno da hodate u njima

Nesiguran hod u previsokim potpeticama nikada ne izgleda dobro bez obzira na to koliko cipele koštaju. Za početak, nekoliko meseci hodajte u cipelama s nižom i stabilnijom potpeticom. Fokusirajte se na držanje tela, jer uspravno držanje veoma utiče na način hodanja. Kada se izvežbate da hodate sigurno, postepeno prelazite na tanje i više potpetice.

5. Previše metalnih ukrasa

Metalni ukrasi poput kopči, nitni, lanaca i drikera mogu uništiti inače lepi par cipela ako se pretera s njima i ako izgledaju jeftino. Ispravan izbor biće cipele s glatkim metalnim ukrasima koji nisu potpuno bez sjaja, ali se opet ne blešte previše, dok je sama cipela ili čizma takođe glatka i čistih linija.

6. Previše su nošene

Izbledele, pohabane, razgažene cipele koje su izgubile oblik nikad ne izgledaju sofisticirano. Takođe nije lepo videti izlizani vrh visoke potpetice. Stoga cipele redovno nosite kod obućara na održavanje, a možete ih održavati i sami. "Špic" cipele zadržaće oblik duže ako špic napunite vatom ili zgužvanim papirom dok ih ne nosite. Odsecite makazama konce koji su počeli da izviruju na rubovima cipela. I naravno, redovno ih čistite i negujte odgovarajućim kremama i sprejevima.

jeftine-cipele-kic-stil-moda
Shutterstock  

7. Previše se sjaje

Lakovane cipele izgledaju dobro u crnoj boji, beloj i nijansi pudera. Ali lak u spoju s bojama poput kobaltnoplave, tamnoružičaste ili tamnosmeđe izgleda jeftino.

Ako želite da cipele u jakoj boji izgledaju skupo, kupite one od prevrnute kože. Dobro će izgledati čak i ako je koža veštačka, jer izgleda vrlo slično pravoj prevrnutoj koži.

Priredila: Dunja Sabljić

Izvor: Elle