Kokosovo ulje se odomaćilo u srpskim kućama kao što je nekad to bila svinjska mast - koristimo ga svuda, od kuhinje do kozmetike.

Međutim, dermatolozi kažu da treba biti oprezan kad se kokosovo ulje upotrebljava za negu kože.

Neki ga koriste za čišćenje lica, jer je toliko masno da rastvara šminku i nečistoće, ali je onda potrebna druga faza kako bi se njegovi ostaci potpuno uklonili. Za takav, "dvofazni" proces čišćenja, mora da se koristi i pena ili sapun za umivanje.

Glavna mana kokosovog ulja je što može da potpuno zatvori pore. Ono nema svojstva da vlaži kožu, može samo da "zaključa" ono što je na njoj. Drugim rečima, nije hidrantno već deluje "okluzivno".

kokosovo ulje 2.jpg
Shutterstock  

Zato nikad ne treba da se koristi na delovima tela koje depilirate - nogama, rukama, ispod pazuha ili u intimnoj regiji. Zatvaranje pora posle depilacije može da dovede do urastanja dlačica, a zatim i stvaranja bubuljica i upalnih procesa. Umesto kokosovog ulja, na ovim delovima kože, koristite hidrantnu kremu i mleko za telo. 

Takođe, ako imate masnu kožu sklonu aknama, kokosovo ulje može da pogorša situaciju. Pročitajte i koje tri vrste bubuljica nipošto ne smete da cedite.

BONUS VIDEO:

Laserska depilacija TikTok/annabelstopit

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.