Prljave četkice za šminkanje mogu da izazovu velike probleme sa kožom. Osim što sakupljaju ostatke proizvoda, prljavštinu i masnoću sa kože, četkice za šminkanje su plodno tle za bakterije. To može da izazove akne, infekcije, crvenilo, a ponekad čak i gljivična oboljenja. Da biste to sprečili, potrebno je da perete četkice na svakih 7 do 10 dana, savetuju dermatolozi sa američke Akademije (American Academy of Dermatology). Pratite njihova uputstva za održavanje higijene ovih elemenata iz vašeg nesesera:

1. Isperite vrhove četkica mlakom vodom, ali pazite da je ne pokvasite u potpunosti, jer tako možete da rastvorite lepak koji povezuje "glavu" četkice sa drškom. 

2. Napunite posudu mlakom vodom i ulijte jednu kašiku blagog šampona ili nešne kupke. Nemojte koristiti običan sapun niti agresivne proizvode, to može da isuši četkice za šminkanje ili da im promeni kvalitet. 

3. Zavrtite svaki vrh četkice u posudi, tako da se napravi pena. Ako dugo niste prali četkice, protrljajte ih i po dlanu, kako biste skinuli svu prljavštinu i šminku. Ako čistite četkice za šminkanje na 7 do 10 dana, neće biti potrebe za ovim dodatnim trljanjem koje može da ih ošteti. 

4. Isprite vrhove četkice pod mlazom tople vode koji nije previše jak.

5. Ponavljajte postupak čišćenja četkica u posudi i ispiranja sve dok ne vidite da je voda nakon ispiranja potpuno čista.

6. Iscedite višak vlage čistim, papirnim ubrusom. Ne pritiskajte previše i ne vucite dlake četkice, kako ih ne biste isčupali. Tapkajte blago po ubrusu i ne trljajte, kako se dlake ne bi umrsile. 

7. Položite četkice na peškir ili ubrus, ali tako da im vrhovi vise sa ivice pulta. Ne sušite ih uspravno u posudi, jer će voda na taj način da teče ka korenu četkice i da rastopi lepak koji ih povezuje. 

shutterstock_2223385127 (1).jpg
Foto: Shutterstock Četkice na ubrusu

Trudite se da četkice za šminkanje ne delite ni sa kim, naročito kada su infekcije kože u porastu. Ako i pored redovnog čišćenja ćetkica i uklanjanja šminke ipak imate problem sa kožom, posetite dermatologa kako biste odabrali najbolje proizvode za negu lica

Pročitajte i kako da se našminkate kao Dragana Katić.

BONUS VIDEO:

Doris, saveti za šminkanje MONDO/Uroš Arsić

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.