Otečeni podočnjaci su izazov za šminkanje. Oni su, dugoročno, posledica slabljenja mišića i tkiva koji drže donji kapak. Tada se koža opušta, pa se masno tkivo oko oka spušta u deo ispod njega.

Međutim, donji kapci mogu da oteknu i zbog nekih drugih uticaja koji deluju kratkotrajno - konzumiranje alkohola, cigarete, nespavanje i više slane hrane izazivaju zadržavanje vode.

Odlične savete za prikrivanje podočnjaka daje Erika Tejlor, koja kaže da se otečene "kesice" ispod očiju ne mogu šminkati isto kao tamni donji kapci. Za prve će vam biti potrebna dva različita konsilera. Prvi treba da bude boje kože i njega nanosite četkicom na ceo podočnjak.

konsiler za podocnjake.jpg
Shutterstock  

Zatim uzimate za nijansu svetliji konsiler i njega stavljate direktno štiftom, a idealno je ako je on i malo zašiljen. Njime treba da pokrijte samo tamnu liniju koja oivičava otečeni podočnjak. Na kraju pažljivo izblendajte.

Drugačije je rešenje za podočnjak koji je ravan ili udubljen i tamne boje. Kod njega prvo treba neutralizovati modru boju - i za to koristite ružičasti ili narandžasti korektor.

korektor.jpg
Shutterstock  

Vodite računa da ga nanesete i na unutrašnji ugao korena nosa, on je obično, takođe, modar. Posle njega stavite konsiler u boji kože i pažljivo izblendajte. Pogledajte kako Erika to radi, a pročitajte i koje su najgore greške u šminkanju za žene starije od 40 godina.

KAKO SAKRITI PODOČNJAKE ŠMINKOM Tiktok/ericataylor2347

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.