Tamni kolutovi oko očiju prevashodno su estetski problem jer govore o neprospavanim noćima, stresu ili prevelikom unosu kafe, nikotina i alkohola.

Takođe, mogu da ukažu na zdravstveni problem s bubrezima ili srcem, da nastanu zbog slabe cirkulacije u oblasti oko očiju, ali i da budu stvar genetike.

Čaj od kamilice smanjuje naduvenost

Bitno je naglasiti da podočnjaci ne mogu nikada potpuno da nestanu, ali mogu da se ublaže.

Kao prvu pomoć, kozmetičari preporučuju hladne obloge od dve kesice čaja od kamilice koje direktno stavljate na oči, kao i stari trik – dve kašike koje ste prethodno stavili u zamrzivač na 10 minuta, a potom na oči. Osim što će pomoći kod ublažavanja podočnjaka, smanjiće i naduvenost i otok.

Kada je vreme za kreme?

Stručnjaci se slažu da bi s korišćenjem krema protiv podočnjaka trebalo početi već oko 25. godine, i to prvo s laganim fluidima i antiridima, a s godinama se prelazi na jače i agresivnije preparate za ovu oblast.

Kreme se blago mažu oko očiju, nikako ne smeju da se agresivno utrljavaju i nanose se na čisto lice.

Posebno su dobre one koje imaju efekat hlađenja jer to ublažava podočnjake. Iako postoje raznorazni preparati za izbeljivanje tamnih krugova oko očiju, svi oni daju određene efekte dok se koriste, a čim se prestane s njihovom upotrebom, stvari se vrate na staro.

Hidratante komponente

Velike svetske kozmetičke kompanije svake godine utrkuju se da izbace na tržište što efikasniji preparat za borbu protiv dosadnih tamnih kolutova.

Te kreme su praćene dobrom reklamom, pakovane u primamljivu ambalažu i za njih treba potrošiti veću sumu novca, ali postoje i preparati čiji kvalitet nije uslovljen cenom.

Naime, kreme za ublažavanje podočnjaka koje farmaceuti prave u svojim laboratorijama nemasne su i hidratantne, a cena je višestruko niža od antirida poznatih farmaceutskih kuća.

One uglavnom sadrže hidratantnu komponentu, kao što je aloja vera i sastojak koji bi trebalo da hrani kožu, poput vitamina B5 ili E.

Podstiču mikrocirkulaciju i vlažnost kože, a imaju za cilj da otklone umor i tamne kolutove ispod očiju.

Pametno izaberite korektor

I šminka može da pomogne u prikrivanju tamnih kolutova.

Za ovu svrhu idealni su lagani kremasti korektori jer su oni u stiku pregusti i još više naglašavaju tamne kolutove.

Isuviše svetao korektor može još više da istakne podočnjake, pa birajte boje koje su slične vašem tenu. Najbolje je da ih neutrališete žućkastim i bež nijansama.

Korektor nanosite na podočnjake tako da ga nežno utapkate domalim prstom.

Tekst: Milica Prelević

Izvor: Lepa&Srećna