Čak i ako do vas još nije dospela priča o vitaminu E za negu kože, moguće je da ga već koristite, a možda to i ne znate.

On je sastojak brojnih kozmetičkih preparata, pre svega zato što prija suvoj koži i ublažava bore i crvenilo.

Vitamin E je rastvorljiv u masnoćama, a u prirodi ga ima u uljima, voću i orašastim plodovima. On se prirodno nalazi i u ljudskom organizmu, kao sastojak sebuma.

"Utvrđeno je da osobe sa masnom kožom, koja sporije stari, imaju viši nivo vitamina E", kaže Krupa Kestlajn, kozmetički hemičar. Prema njenim rečima, u preparatima za negu kože se nalaze najčešće dva oblika ovog vitamina - tokoferoli i tokotrijenoli.

vitamin e kapsule ulje za negu koze i kose.jpg
Shutterstock  

Oni lako prodiru u kožu, hidriraju je, štite je kao antioksidanti i deluju i kao humektanti i kao emolijenti. Prvo znači da kožu vlaže, a drugo da "zaključavaju" sastojke u koži i ne dozvoljavaju joj da se suši.

Vitamin E dobro deluje protiv upala, treba ga mazati na ožiljke, a podnose ga i osobe sa ekcemom i rozaceom.

On delimično štiti i od delovanja sunčevih zraka, ali ne može da zameni kremu sa zaštitnim faktorom. Ulje sa vitaminom E nije dobro za svakoga - treba da ga izbegavaju osobe alergične na ovaj sastojak, a može i da izazove nastanak mitisera i akni.

vitamin e kapsule ulje.jpg
Shutterstock  

Pored toga što je česta komponenta u kremama, vitamina E ima i u mnogim uljima, a preparat možete i sami da napravite. Osnovno ulje može da bude arganovo, konopljino ili suncokretovo, a na količinu od 50 ml stavite 20 kapi vitamina E. Možete ga kupiti u kapsulama, a ova mera se dobija iz 5 do 6 kapsula.

Mešavinu držite u tamnoj bočici, na tamnom i hladnom mestu i dobro je promućkajte pre upotrebe. Ako želite da koristite ulje samo na ožiljcima, a ne na celom licu, natopite štapić za čišćenje ušiju uljem i tapkajte samo na mestu nekadašnje povrede.

stapici za usi ulje sa vitaminom e.jpg
Shutterstock  

Pre primene, dobro je da testirate par kapi na unutrašnjoj strani podlaktice. Utrljajte i sačekajte 24 sata, ako se pojavi crvenilo, svrab ili otok, nemojte koristiti ulje s vitaminom E na koži. Pročitajte i u kojim namirnicama ima kolagena, dragocenog sastojka za čvrstu kožu bez bora. 

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Nega ispucalih usana Tiktok/drdrayzday