Obrve igraju nekoliko ključnih uloga. One uokviruju lice i pomažu nam da izrazimo emocije, poput iznenađenja, sreće i ljutnje. Takođe, pomažu u zaštiti očiju od vlage i svetla. Ali kako starimo, možemo primetiti da obrve postaju sve tanje.

"Istina je da će većina ljudi s godinama razviti retke obrve", rekla je dermatološkinja iz Njujorka Lian Mek, piše "Huffpost".

S godinama, folikuli dlačica na obrvama stare, često proizvodeći tanje, finije dlačice. Otprilike u vreme kad napunite 40 godina, nivo hormona estrogena ili testosterona počinje da opada, a s tim dolazi stanjivanje i gubitak kose. Uz prirodnu reakciju vaše kose na starenje, nekoliko drugih faktora može uzrokovati stanjivanje obrva.

Kako usporiti opadanje obrva
youtube/printscreen/trinaduhra 

"To može biti povezano s godinama, preteranim čupanjem, tretmanima poput hemoterapije, sa bolešću štitne žlezde, hormonskim fluktuacijama ili neuravnoteženom ishranom", rekla je doktorka.

Dermatolozi kažu da postoji nekoliko načina za rešavanje problema stanjivanja obrva, uključujući kućne lekove i tretmane kod lekara.

"Starenje takođe može uzrokovati smanjenje proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za boju kose, što rezultira svetlijim i ređim obrvama", navode stručnjaci.

Hormonske promene, uključujući pad estrogena i testosterona, mogu doprineti problemu. Nedostatak hranljivih materija, uključujući vitamin A, vitamin B7 (biotin), cink i gvožđe, može usporiti rast kose i obrva.

Bolesti štitne žlezde takođe mogu dovesti do gubitka dlačica na obrvama i određenih stanja kože, poput ekcema ili psorijaze, a autoimuna bolest alopecija areata isto može uticati na vaše obrve.

Kako usporiti opadanje obrva
Shutterstock  

Genetika takođe igra ulogu. Dermatološkinja navodi da su broj folikula dlačica koje imate i debljina obrva genetski predodređeni.

"Ako pojedinac u početku već ima manje dlačica na obrvama, može jednostavno izgledati kao da gubi dlačice brže od nekoga ko biološki ima više dlačica od rođenja i sličnih je godina", objasnila je. A ako ste skloni genetskom gubitku kose, veća je verovatnoća da će vam se obrve stanjiti.

Kako usporiti stanjivanje obrva? Ako ste već primetili da su vam obrve tanke, dermatolozi kažu da postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste usporili proces - držite se zdrave ishrane koja je bogata antioksidansima, uključujući voće i povrće duginih boja. Uzimajte dodatke vitamina E, biotina i gvožđa kako biste ubrzali rast kose. Izbegavajte preterano čupanje obrva. Nanesite kremu sa zaštitnim faktorom na obrve, jer UV zraci mogu oštetiti osetljive folikule dlačica. Izbegavajte korišćenje pilinga ili drugih proizvoda za negu kože i kozmetike s jakim hemikalijama i odlučite se za potpuno prirodne proizvode. Koristite serum za podsticanje rasta obrva. Svakako se konsultujte sa dermatologom o najboljem postupku.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Oblikovanje obrva uz pomoć TikTok filtera tiktok/gracemchoi