Vitamin C neophodan nam je u ishrani - ima mnogo uloga u funkcionisanju organizma, uključujući proizvodnju kolagena, kao i antioksidanata u imunološkom sistemu. A zašto je vitamin C toliko popularan u nezi kože? Odgovor leži u ulozi koju on ima u proizvodnji kolagena u našem telu.

Kolagen je važan deo snage i elastičnosti kože. Gubitak kolagena je jedan od razloga za razvoj bora. Iako se proizvodnja kolagena prirodno smanjuje kako starimo, neke stvari kao što su izlaganje suncu (poznato i kao fotostarenje) i pušenje mogu prerano smanjiti nivo kolagena u našem telu.

Zašto je vitamin C dobar za kožu
Shutterstock  

Slobodni radikali takođe mogu da utiču na starenje kože, a kao antioksidant, vitamin C može pomoći da se oni neutralizuju pre nego što nanesu štetu telu. Postoji, dakle, više od jednog razloga zašto je vitamin C dobar za uklanjanje bora na koži. Čak je utvrđeno da je efikasan u sprečavanju opekotina od sunca, ako se primeni pre izlaganja njegovim zracima.

Pored toga, za one koji su zabrinuti zbog tamnih mrlja i fleka na koži od sunca, pokazalo se da lokalni vitamin C olakšava hiperpigmentaciju. Takođe se pokazalo da pomaže u ublažavanju ožiljaka od akni i otklanjanju hrapavosti kože.

Vino usporava starenje kože
Shutterstock  

Međutim, konzumiranje puno vitamina C putem ishrane zapravo ne povećava količinu vitamina C koja završava u koži, jer se sistem za varenje oslobađa viška. Najefikasniji način da ga unesete i u kožu (ako imate dovoljno vitamina C u ishrani) jeste da ga nanesete direktno na kožu, piše Zadovoljna.rs.

Važno je napomenuti da se u dnevnu rutinu nege kože vitamin C uvodi pre pojave prvih bora i tad će njegov efekat biti najbolji.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Devojka zaustavila starenj TikTok/isabelle