Negu lica i tela potrebno je prilagoditi određenom životnom dobu. Nakon tridesete koža zahteva poseban tretman, a kojih osam pravila se treba pridržavati otkriva dermatološkinja Olga Ganelina.

Prvo pravilo: Da vam lice ne bi oteklo ujutru, smanjite količinu tečnosti koju konzumirate uveče. Bolje je popiti šolju čaja, čašu mineralne vode ili soka najkasnije dva sata pre spavanja. U ovom slučaju, sav višak tečnosti će imati vremena da "napusti" telo.

Drugo pravilo: Pokušajte da redovno posećujete kozmetičara, bar jednom mesečno. Profesionalna nega kože je veoma važna.

Treće pravilo: Dva puta godišnje je korisno ići na limfnu drenažnu lica. Nakon ovih procedura, mikrocirkulacija krvi u sudovima se poboljšava, koža izgleda primetno mlađe, povećava se njen tonus, fine bore nestaju, a posebno nazolabijalne. Ako nemate vremena za odlazak u kozmetički salon, onda jednom nedeljno, nakon maske za čišćenje, uradite sami masažu lica.

vezbe i masaza za oci
Instagram / koshaspa 

Četvrto pravilo: Zaštitna krema mora uvek da bude na raspolaganju. Izaberite one koji stimulišu proizvodnju kolagena u ćelijama. Supstance koje se nalaze u ovakvim kremama "peglaju" bore iznutra, ujednačavaju teksturu kože, jačaju njenu lipidnu barijeru i poboljšavaju ten. Hranjivu krema je najbolje koristiti ako imate suvu ili veoma suvu kožu. Sastav hranljive kreme treba da sadrži antioksidativne vitamine A, E, C i vitamin F, koji dobro ublažava iritaciju i eliminiše osećaj zatezanja.

Peto pravilo: Sve kreme, kao i dekorativna kozmetika, moraju da sadrže SPF faktor. Zaštita kože od UV zračenja je posebno važna ako ceo dan sedite za računarom.

Šesto pravilo: Ne zanemarujte serume za lice! Koristite ih u kombinaciji sa kremom. Za razliku od krema, koncentracija biološki aktivnih komponenti u serumima je mnogo veća, oni brže prodiru u dublje slojeve epidermisa. Da vaša koža nije prezasićena moćnim supstancama, koristite serume dva puta godišnje - u jesen i proleće. Idealna opcija je nanošenje seruma ispod kreme ujutru ili uveče.

Maska za lice od gline
Shutterstock  

Sedmo pravilo: Dva puta nedeljno je dobro staviti masku na lice. Na raspolaganju su one za čišćenje (za masnu kožu - bolje na bazi gline), obnavljanje, toniranje i hidrataciju. Sastav takvih maski, po pravilu, uključuje kolagen, vitamine B, vitamin A, E, minerale i voćne kiseline.

Maske protiv starenja kože mogu se koristiti najviše jednom u dve nedelje. Кoncentracija aktivnih supstanci u takvim maskama je veoma visoka, pa ako je koristite prečesto koža se može naviknuti, a može doći i do alergija.

Osmo pravilo:Nega kože oko očiju treba da bude posebna. Znakovi starenje se vide prvo ispod očiju. Izaberite antirid u zavisnosti od problema kojeg želite da se rešite. Na primer, postoji krema za oči sa efektom liftinga, krema koja ublažava natečenost, krema za tamne krugove ispod očiju...

Izvor: Lepa&Srećna