Ni društvene mreže ni filteri na njima nisu više nikakva novost, ali Bold Glamur filter je, kažu, digitalna magija. On osobu potpuno transformiše, ali tako diskretno i pažljivo da je pretvori u "prirodnu" lepoticu (ili lepotana!).

Već više od mesec dana je viralan i ljudi ne mogu da dođu sebi od šoka koliko može da ulepša svakoga. Istovremeno, otvorio je i kontroverzna pitanja.

Bold Glamur samo jednim klikom menja crte lica tako da odgovara konvencionalnim idejama lepote - malo suzi nos, malo više definiše donju vilicu, učini usta malo punijim. Drugim rečima, promeni sve što "treba" kao da ste otišli na nekoliko estetskih operacija i korekcija.

Istovremeno, primeni i najmodernije tehnike šminkanja:koža postane glatka i jedra, obrve deluju prirodno punije, malo se konturišu jagodice. Oči dobiju svetliju, privlačnu nijansu, naglašenu senkom i ajlajnerom.

Razlika između prirodnog lika i onog s filterom je tolika, a privlačnost ovog drugog tako jaka, da influenserke na TikToku ne mogu da se načude. Svi se pitaju i kako je isprogramiran, a pretpostavlja se da je uključena veštačka inteligencija. Žene se smeju, pomeraju, pokušavaju da "obrišu" filter s lica - ništa ne može da pokvari Bold Glamur.

"Neću više da ga upotrebljavam", kaže jedna tiktokerka. "Osećam da gubim samopouzdanje kad uporedim svoj pravi lik s tom slikom. Ne želim ni da drugi stiču lažnu sliku o meni."

Upravo strah da će ovaj filter negativno uticati na mlade devojke podstiče kritike Bold Glamura. Jedno istraživanje je pokazalo da već od 13. godine većina njih počinje da retušira svoje slike pre objavljivanja na društvenim mrežama.

Tekstovi, slike i snimci o temama vezanim za lepotu sve su više toksični - slažu se psiholozi navodeći da je sve više žena mlađih od 30 godina koje žele da se podvrgnu estetskim zahvatima kako bi odgovorili na diktat "večne mladosti i savršene lepote".

Tehnička sredstva kao što je Bold Glamur vode u dismorfiju - nesposobnost da se svoje telo doživi kao lepo. Zato tim filterom možete da se zabavite, da se zbog njega nasmejete, ali nipošto da ga doživljavate kao ideju ili imperativ o tome kako treba da izgledate.

Tekst: Lepa&Srećna