"Kad sam prvi put primetila sede u kosi, bila sam vrlo mlada. Ali kad sam prešla na studije, napustila mali grad i doselila se u veliki, sedih je bilo sve više i više." Priča Silvine Nedin je poznata mnogima koji su doživeli da zbog dugog i pojačanog stresa osede.

Uzrok pojave sedih u kosi je, pre svega, proizvodnja sve manje količine melanina u korenu dlake. I drugi faktori mogu da utiču - manjak vitamina B12, B5 i D, kao i gvožđa ili cinka.

"Dugo sam mislila da ću izgledati previše stara ili kao da sam stalno umorna, ali sam shvatila da me seda kosa čini drugačijom", objašnjava Silvina. Upravo zahvaljujući njoj, ona je postala i fotomodel i to kad se već približila šestoj deceniji.

"Mislim da sedu kosu vezuju za predrasude o načinu na koji su ranije živele žene kad pređu 50. godinu", objašnjava Silvina. Ona podseća da, u proseku, svi stariji od tog doba imaju više od 50 odsto sedih u kosi. "Nekada su to bile prave bake kojima se život usporavao.

Danas žene u tim godinama počinju novu karijeru, zainteresuju se prvi put za neki novi sport, dožive novu ljubav svog života. I to je mnogo bitnije od kose", priča Silvina. Po njenim rečima, najvažnije je kosu pojačano negovati, jer ona zbog manjka melanina može biti osetljiva.

silvina neder 2-min.jpg
Instagram / silvinaneder 

"Sa druge strane, otkako je ne farbam, moja kosa je ipak mnogo zdravija i čvršća", tvrdi influenserka koja više i ne pomišlja na bojenje kose. "Takođe, najbolje je da šišanje prepustite vrsnim profesionalcima, koji mogu da naprave magiju od vaše frizure." Silvina ima kovrdže, a ako nosite ravnu kosu, imajte na umu da za sedu valja češće koristiti preparate sa "anti-friz" efektom.

Tekst: Lepa&Srećna