Jedan od najnovijih trendova u estetskim korekcijama su "ruske usne", koje se dobijaju ubrizgavanjem filera na poseban način. Cilj je da se izdignu usne iznad prirodne linije, ali da ne izgledaju "napućeno" već "zaravnjeno".

Da bi se to dobilo, potrebno je mnogo više uboda iglom, mada količina hijalurona ne mora da se nužno razlikuje. Evo u čemu je tajna ove tehnike uvećavanja usana.

Uobičajeno je da se usne uvećavaju tako što se fileri ubrizgavaju horizontalno. Međutim, za "ruske usne", potrebni su vertikalni vertikalni ubodi što kasnije ima nezgodne posledice.

Pre svega, kod usana se fileri najpre "pojedu", tojest izgube se brže nego na drugim mestima na licu, a razlog je u tome što se češće i dinamičnije pokreću. Kod vertikalno ubrizganih filera, hijaluron će nestati još brže.

"To je jedan od razloga što ćete retko videti slike na kojima su prikazani dugoročni rezultati", objašnjava dr Stiven Haris koji ukazuje na probleme ovog popularnog "modela" usana.

fileri ya usne 2-min.jpg
Shutterstock  

Prema njegovim rečima, kod "ruskih usana" je mnogo češća migracija hijalurona, zbog čega će neki lekari pribeći i korekciji lepljivim trakama. "To ne pomaže", tvrde u "Viva Skin" klinici u Londonu. "Te trake ne mogu da zaustave migraciju filera ako do nje dođe."

Da stvar bude još gora, vertikalno ubrizgani fileri onemogućavaju prirodne pokrete usana, pa se često dobija "zamrznut" poluosmeh. "Kako god da se našminkaju žene kod kojih je primenjena ova tehnika, one će sve izgledati isto", tvrdi dr Haris.

"Jedina lepota je u raznovrsnosti kakvu nam je priroda već dala, a nje nema ukoliko se ne ispoštuje anatomija", objašnjava on i pokazuje razliku između klasičnih filera i "ruskih usana" u ovom snimku.

 Tekst: Lepa&Srećna