Ako želite da preko noći dobijete kosu dugu do pola leđa, jedino rešenje za to je nadogradnja. Ali ako imate dovoljno strpljenja i umeća da negujete kosu na pravi način, sigurno ćete imati frizuru kakvu želite.

To tvrdi Klejton Hokins, frizer slavnih ličnosti kojeg prate stotine hiljada žena i upijaju svaku njegovu reč. Da biste izgledali kao njegovi modeli, neophodno je da vam telo bude zdravo, kao i koža glave. Evo kako glase njegovi saveti za brži rast kose.

Izaberite pravu četku. Ništa nije gore za kosu nego čupanje iz korena, a baš to radimo ako nemamo odgovarajuću četku. Po Klejtonovim rečima, neophodno je nabaviti onu za raščešljavanje - "detangler četku" i polako razmrsiti kosu, idući od krajeva ka korenu. Za to su korisni i češljevi širokih zubaca.

cetka za rascesljavanje-min.jpg
Instagram / tangleteezerindia 

Spavajte na satenu. Slavni frizer tvrdi da su njegove mušterije isprobale ovo u praksi i da se pokazalo da se na svilenkastim materijalima kosa manje lomi i kida. San je, podseća on, glavni recept za lepotu i dok mnogi misle da se to odnosi samo na kožu, Klejton kaže da spavanje u velikoj meri doprinosi i kvalitetu kose.

Isto važi i za dovoljne količine vode. "Znamo da se kod osoba koje ne piju dovoljno vode javlja svrab i suvoća kože glave, a tada i vlasi trpe", tvrdi Frejzer. Za zdrav skalp, redovno primenjujte masažu - minimum je jednom nedeljno. Dobro je pritom koristiti ulja koja podstiču cirkulaciju - ulje nane ili ruzmarina.

duga kosa 0762844725-min.jpg
Profimedia 

Kvalitetni preparati su uvek najbolje rešenje, a Klejton upozorava da se to ne odnosi samo na šampone i balsame. "Veoma je važno da se koristi zaštita od visoke temperature", podseća on. Na kraju, Klejton savetuje i kvalitetnu ishranu i vitaminske suplemente.

"Moje dame redovno koriste vitamine D i B 12, kao i omega-3 masne kiseline", tvrdi frizer. "Naravno, podrazumeva se da kontrolišete nivo gvožđa i uzimate suplemente ako je potrebno", poručuje Klejton.

Tekst: Lepa&Srećna