Kao i na boju kože, melanin značajno utiče na pigmentaciju kose. Ova supstanca se za normalno funkcionisanje oslanja na nekoliko drugih hranljivih materija, te kada telo pati od nedostatka bilo kog hranljivog sastojka, ono možda neće uspeti da isporuči pigment u pramenove kose.

Dobra vest je da se u nekim slučajevima prerana pojava sede kose, može sprečiti ili barem usporiti adekvatnim suplementacijama.

Većina ljudi u 30-im godinama primeti pojavu prvih sedih vlasi, iako ih neki imaju i već u kasnim 20-im.

Kako prekriti sede bez farbanja
Youtube/Printscreen/Madison Reed 

Istraživanja su pokazala da nije neuobičajeno da u tom slučaju imate nedostatak bakra, gvožđa, kalcijuma ili vitamina B12.

Jedno istraživanje iz 2018. godine posmatralo je uzorak od 60 pacijenata koji su prerano počeli da sede, kako bi ustanovili vezu između sede kose i nutritivnih insuficijencija.

"Smanjeni nivoi gvožđa, bakra i kalcijuma su u vezi sa preranim sedenjem kose. Ovo može biti pokazatelj da kosa ne dobija dovoljno hranljivih materija i minerala, a očekuje se da suplementacijom može da se sprečiti dalja progresija sede kose", naveli su istraživači.

"Međutim, potrebne su dalje studije kako bi se pronašli osnovni mehanizmi ovog odnosa", dodali su oni.

Uprkos tome što nije pomenut u ovoj studiji, veruje se da je nedostatak vitamina B12 jedan od najčešćih uzroka preranog sedenja kose.

seda kosa ulje
Instagram / katrinadimare 

Treba napomenuti da ako je nedostatak vitamina uzrok pojave sedih, suplementi možda neće moći u potpunosti da preokrenu situaciju, ali mogu usporiti ovaj proces.

"Ako ste sedi zbog drugih faktora, kao što su genetika, nedostatak cinka i lekovi, ovo stanje se ne može promeniti uzimanjem suplemenata", naveli su stručnjaci.

Svima kojima je kosa prerano počela da sedi savetuje se da konsultuju svog lekara kako bi otkrili osnovni uzrok. Mogu postojati drugi uzroci prerane pojave sedih, tako da je pravilna dijagnoza neophodna.

Tekst: Lepa&Srećna