Seda kosa je sve popularnija, bilo da je sva u srebrnom tonu ili je samo prošarana u stilu "so i biber". Međutim, i ako ste se odlučili da više ne farbate kosu, to ne znači da ne treba uložiti vreme i energiju u njenu negu.

Najviše problema donosi nagomilavanje pigmenta koji daje žuti ton kosi. Razlozi mogu biti zagađenje, UV zračenje, razne hemikalije, kao i neodgovarajući šamponi. Evo šta eksperti savetuju kao najbolje tehnike da sprečite žutilo na kosi.

Koristite šampone za ekstra pranje ili, kako se to često kaže - dubinsko pranje. Oni skidaju razne naslage koje se skupljaju na koži glave. Međutim, nemojte preterivati, jer prečesto pranje "clearing" šamponom može da isuši kosu. Jednom nedeljno je sasvim dovoljno.

Upotrebljavajte ljubičasti šampon, ali tražite onaj bez sulfata. Ovaj šampon smete da upotrebljavate bez ograničenja - jednom ili dvaput nedeljno. Da biste hidrirali vlasi, upotrebljavajte i balsam bez sulfata. Sulfati se ne savetuju, jer mogu da izazovu iritacije.

Odličan način da se izborite sa žutilom u sedoj kosi jeste da izvučete srebrne pramenove. Sa njima će frizura i dalje izgledati prirodno, a tako šatirani pramenovi odbijaju svetlost pa će kosa delovati svetlije

Zaštitite kosu od Sunčevih zraka i zagađenog vazduha, pa redovno nosite šešir. Takođe, ne zapostavljajte posetu frizeru - redovno šišanje i stilizovanje kose daju negovan i mladalački izgled.

Svaka žena, bez obzira na to koliko ima godina, ima pravo da izabere svoju boju kose, ne osvrćući se na žigosanje, staromodne stereotipe, neprijatne osude i mišljenja drugih koji diskriminišu ljude na osnovu godina. Farbala se ili ne, u pitanju je njen izbor, a ne boja kose"

Ovim rečima, australijska manekenka i fotografkinja Lujza Dan opisuje svoju transformaciju iz crne u sedu kosu. 

Tekst: Lepa&Srećna