Ako ste nedavno uklonili veštačke nokte ili su vaši prirodno slabi i često se listaju, sigurno vas zanima kako biste mogli da ih ojačate. Dermatolog Dana Stern koja se specijalizovala za probleme noktiju kaže da je potrebno posvetiti posebnu brigu i zanokticama, baš kao što negujemo kosu i kožu glave.

"Uvek savetujem da se nose kraći nokti", kaže dr Stern. "Oni se ređe zacepljuju i lome, a posebno se preporučuju svima koji su upravo skinuli nadogradnju. To je slično šišanju koje je neophodno kad su krajevi kose iskrzali i "rascvetali". Dr Dona daje i nekoliko vrlo praktičnih saveta za manikir.

Koristite staklenu turpiju za nokte

"Jeftine turpije zalepljene na karton mogu da naprave mikroskopske otvore i zareze na ivici nokta, a onda se oni dalje listaju", kaže dr Dona. "Ja uvek koristim staklenu turpiju. Zahvaljujući njoj, ivice noktiju budu sasvim glatke i nema listanja."

nokti.jpg
Instagram / meloo_nails 

Skidajte lak sredstvom bez acetona

"Aceton jako isušuje nokte i otežava problem svih kojima su krti i skloni lomljenju. Bolje je koristiti skidač laka, napravljen po formuli koja uključuje i ulja za negu", objašnjava doktorka i podseća da je dobro povremeno ostavljati nokte potpuno bez laka.

Izbegavajte proizvode sa formaldehidom

Uobičajeni proizvodi za jačanje noktiju obećavaju više nego što bi se čovek mogao nadati - reklame deluju suviše dobro da bi bile istinite", priča dr Stern. "Nažalost, to je i istina." U mnogima, kaže ona, ima formaldehida ili formalina, sredstva koje ojačava nokte u prvi mah, ali dužom upotrebom čini da postanu krti i čak se može desiti da se odvoji nokatna ploča.

nokti 2.jpg
Instagram / polishandbloom 

Koristite ulje za negu noktiju

Redovno hidrirajte nokte i zanoktice, a proverite da li u formuli ima kvalitetnih sastojaka. "Najbolja su sredstva koja sadrže fosfolipide, oni povećavaju elastičnost noktiju", objašnjava doktorka. "Takvo je suncokretovo ulje i ulje brazilskog oraha, pa sredstva sa ovim uljima treba utrljavati u zanoktice nekoliko puta dnevno."

Mažite nokte glikolnom kiselinom

Glikolna kiselina je odlična za obnovu lomljivih noktiju. "Ona pomaže da se ojača keratin, a ima i hidrirajuću funkciju. Pritom, ovo sredstvo obavlja i vrlo blagi piling nokta što pomaže da ulja za negu imaju jači efekat", objašnjava doktorka.

Uz sve to, ne zaboravite i stari, dobri trik naših majki - kad god perete sudove ili veš - obavezno navucite gumene rukavice!