Srećom, ima mnogo načina da se, kratkoročno i dugoročno ili otarasimo ovih dosadnih polumeseca ispod očiju ili ih učinimo manje vidljivim.

Da li su podočnjaci kod muškaraca drugačiji nego kod žena?

U principu, ne. Ipak, podočnjaci izgledaju drugačije na svakoj osobi, nezavisno od pola. Ustaljeno mišljenje je da muškarci imaju deblju i grublju kožu te im se zbog toga manje primećuju znaci starenja na licu, uključujući i podočnjake. Istraživanja zaista jesu dokazala da je muška koža 10 do 20 procenata deblja, ali spoljni deo kože odnosno epiderm, gde su promene najvidljivije su jednaki i kod žena i kod muškaraca. Kad su u pitanju podočnjaci, kod muškaraca su oni u stvari izraženiji zbog generalno oštrijih crta lica, a ovo su saveti dermatologa kako da ih se rešite.

Kako nastaju podočnjaci?

  • Krvni kapilari na koži postaju izraženiji i doprinose promeni boje u delu ispod očiju gde je koa inače tanka. Podočnjaci su najvidljiviji u slučaju proširenja kapilara, na primer posle neprospavane noći.
  • Veća produkcija melanina, naročito kod osoba sa tamnijim tenom.
  • Gubitak masnih naslaga koji se dešava sa godinama što doprinosi stvaranju udubljenja ispod očiju

Kako se rešiti podočnjaka?

1. Koristite kremu za smanjenje podočnjaka imajući u vidu tip kože i druge okolnosti. Ako su oni rezultat istaknutih i proširenih kapilara preporučuje se krema sa kofeinom ili krema sa dodatkom retinola. Ako imate hiperprodukciju melanina t.j. tamniji ten kozmetička sredstva sa vitaminom C su najdelotvornija.U slučaju gubitka masnoće u delu ispod očiju se može baš puno učiniti ali pravi izbor za takve slučajeve su hidratantne kreme ili kreme sa hijaluronskom kiselinom.

2. Spavanje je najvažnije i odsustvo sna je najčešći razlog pojavi podočnjaka. Noć ispunjena snom je vreme kada se celo telo regeneriše. Koža tokom sna dobija hormone koji doprinose proizvodnji novih ćelija koje zamenjuju istrošene i oštećene tokom dana. Ako ne spavate dovoljno, koža će vam izgledati bleda i umorna, sa vidljivim kapilarima koji će podočnjake učiniti plavičastim.

3. Koristite lekove iz domaće radinosti: kesice zelenog čaja (sadrže kofein), kolutove krastavca koji hlade i hidriraju kožu ali i sadrže vitamin C i kofeinsku kiselinu koji smanjuju otoke i umiruje kožu. Možete koristiti i kolutove svežeg krompira ili banane koje sadrže značajne količine vitamina C,E,B i A koje pomažu koži, posvetljuju je i negativno deluju na slobodne radikale. Banane sadrže i silicijum dioksid koji igra važnu ulogu u sintezi kolagena.

4. Zaštitite oči i kožu ispod očiju od upala. To pre svega znači da koristite zaštitu od UV zračenja kad se izlažete Suncu ali uključuje i preporuku izbegavanje direktnoe iritacije trljanjem ili češanjem kao i zaštitu od alergenata.

5. Pušenje je poznati neprijatelj kože pa bi preporuka da ostavite cigarete mogla da ide na prvo mesto.

6. Za brzo smanjenje podočnjaka koristite led: stavite kockice leda u čistu krpu ili gazu ili jednostavno uzmite kesu graška ili nečeg sličnog iz zamrzivača i prislonite na kožu ispod očiju.

7. Prozvodi koji su posebno pravljeni za tu namenu a koji doprinose hidrataciji i hranjenju kože ispod očiju. Nekim proizvodima se dodaju sastojci koji direktno ciljaju na promenu boje poput kofeina, vitamina C i retinol.

 Izvor: Lepa&Srećna