Da bi vaš stomak bio ravan i zategnut bez obzira na godine, naravno, morate da vežbate. Ali vežbe imaju smisla samo ako promenite ishranu. Kad svemu tome dodate i odgovarajuću negu, bićete mnogo zadovoljniji svojim izgledom.

30 godina - Vežbe brzo daju rezultate

Vaše tkivo je još elastično i vežbe veoma brzo zatežu vaše mišiće. Za početak odaberite sport koji nije naporan, već vam pričinjava zadovoljstvo, na primer, hula-hop. Vrtite ga oko struka 20 minuta na dan. Kruženje bokovima pokrenuće sagorevanje masti i zategnuće vaše bokove. Trbušne mišiće možete da ojačate još jednom vežbom. Stanite uspravno, udahnite, uvucite stomak i zadržite dah desetak sekundi. Ponavljajte ovu vežbu više puta na dan.

NEGA: Podstičite cirkulaciju

Ukoliko želite da vam koža na stomaku bude zategnuta, redovno podstičite cirkulaciju. To možete postići specijalnom masažom - štipkanjem. Uhvatite kožu između palca i kažiprsta i pusite je. Na taj način masirajte ceo stomak tri minuta. Kao alternativu možete da koristite kockice leda na sledeći način - uzmite kockicu leda i njome jedan minut masirajte stomak.

ISHRANA: Jedite sirovu hranu

Oko 30. godine vaša creva još dobro rade svoj posao, ali najbolje se snalaze sa sirovom hranom. Zato, svakodnevno jedan obrok zamenite svežim povrćem. Dva puta nedeljno jedite artičoke jer sastojak cinarin povoljno deluje na skidanje naslaga u predelu stomaka.


40 godina - Kilogrami se teže skidaju

Oko 40. godine kilogrami se već malo teže skidaju, pogotovo u predelu donjeg stomaka. Zato je izuzetno važno da taj deo stomaka ojačate vežbom. Idealna vežba za to popularno se zove "guza-lift". Lezite na leđa, ispružite noge, uvucite stomak i zadnjicu polako podižite od poda. Vežbu ponovite osam puta i radite je svaki dan.

NEGA: Redovno se masirajte

Vaše vezivno tkivo polako popušta. Priuštite sebi masaže. Na stomak nanesite ulje za celulit, stavite rukavicu i njome trljajte stomak oko pet minuta. Na taj način aktiviraćete cirkulaciju i dvostruko pospešiti delovanje ovog proizvoda. U toku masaže pravite kružne pokrete.

ISHRANA: Izbacite so

Nakon 40. godine voda se zadržava u organizmu više nego ranije, zato u ishrani nemojte koristiti so. Kao zamenu za so koristite začine. Svakodnevno pijte tri šolje čaja od peršuna, jer se u peršunu nalaze materije koje obnavljaju vezivno tkivo. Kašiku peršuna prelijte sa 2 dl vrele vode i ostavite da odstoji desetak minuta.

50 godina - Treba više da se trenira

Masne naslage na stomaku kod vas su se već odomaćile? Jedini način da ih skinete jeste da radite vežbe.

Ukoliko su vam vežbe previše naporne, šetajte pre doručka minimum 30 minuta, a nakon toga radite lagane vežbu za zatezanja bokova.

Lezite na leđa, savijte noge, namestite se tako da vam se leva ruka i desna noga dodiruju. Nakon toga ruku pomerajte ka spoljnom delu butine. Vežbu ponovite 15 puta i radite je svakog dana.

NEGA: Primenite specijalnu masku

Usporeno stvaranje hormona u ovom razdoblju vašeg života deluje na slabiju prokrvljenost kože.

To možete da rešite specijalnom maskom za stomak. Obavijte foliju oko stomaka i ostavite da stoji 30 minuta. Nakon toga stomak isperite toplom vodom.

ISHRANA - Izbegavajte belo brašno

U ovim godinama stres povećava stvaranje masnih naslaga. Ako uz to imate naviku da jedete brzo, samo otežavate varenje i problem je još veći, jer takav način ishrane dovodi do nadimanja u stomaku. Ono što vam može pospešiti varenje je kafa, ali samo ako pijete manje od četiri šoljice na dan. Izbegavajte proizvode od belog brašna, jer oni sadrže balastne sastojke, koji još više otežavaju rad creva.

Izvor: Žena