Prema feng šui principima, vrt nas hrani energijom, a danas ćemo vam predložiti elemente koji će vam pomoći da ovu energiju učinite prijatnom i pozitivnom.

Fontane i vodopadi

Fontana je simbol prosperiteta, bogatstva, vitalnosti i izobilja. Zvuci vode pomažu da saberete misli, da se opustite, oslobodite od anksioznosti i negativnih misli. Oblik fontane (vodopada) može biti različit, u zavisnosti od stila u vašem vrtu. Poželjno je da fontanu stavite na jugoistočnu stranu vrta i važno je da kretanje vode, potpuno ili delimično bude prema kući. Na taj način ćete ojačati svoju dobrobit i bogatstvo.

Ukrasi i zvona

Različite vetrenjače, zvona i štapovi bambusa donose u vrt energiju vetra. Svaki pokret vazduha će stvoriti muziku koja će vam doneti finansijsko blagostanje.

PROČITAJTE JOŠ: MODERNE DRVENE ŽARDINJERE KAO IZ MAŠTE: evo kako da sami napravite žardinjeru od drveta (VIDEO)

Zavese

Zavese su još jedan lep detalj koji donosi pozitivnu energiju u vrt. Možete ih koristiti u pergoli, letnjikovcu ili njima možete ukrasite prolaze. Odaberite zavese koje će se lagano pomerati i na najmanjem vetru. One ne samo da stvaraju atmosferu topline i udobnosti, već usporavaju protok energije koja prolazi kroz vašu baštu.

Kliknite OVDE da pročitate koje još feng šui elemente treba da imate u vašoj bašti!

PageBreak

Baklje

Lampe i druga rasvetna tela će doneti romansu u vrt i određenu mistiku. Prema specijalistima za feng šui, baklje bi trebalo upaliti u svakom kutku vašeg vrta. Ako postoje određene odvojene oblasti u vrtu, dobro je da svuda zapalite po jednu baklju. Možete se igrati sa nivoom osvetljenja i bojama.

Figurice

Kada postavite lampione i baklje, fontanu i "muzička zvona", za više udobnosti i harmonije potrebno je da dodate figure različitih životinja, cveća, patuljaka, anđela i vila – izabeite prema svojoj želji. Figurica koja kod vas izaziva pozitivne emocije je najbolj izbor. Ove figure predstavljaju čuvare vašeg vrta i doma.

Hranilice za ptice

Ptice su prema feng šuiju glasnici boga, one su sreća, harmonija i radost. Držite hranilice za ptice na drveću u vrtu i uživajte u cvrkutu ptica tokom cele godine. Na kraju krajeva, bez ptica, teško je zamisliti bilo kakav vrt.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SREDITI VRT ILI TERASU: 6 grešaka koje mogu da upropaste i najlepše dvorište

Kliknite OVDE da pročitate koje još feng šui elemente treba da imate u vašoj bašti!

PageBreak

Ukrašen zid

Ako vaš vrt ima bezličan zid, potrebno je da ga pravilno ukrasite. Feng šui stručnjaci kažu da u vrtu ne treba da bude neskladan i običan beli zid ili zid od opeke koji pravi neravnotežu u ukupnoj energiji vrta. Možete ga obojiti ili, alternativno, ukrasiti posudama sa cvećem. Ako je zid na severu, najbolje je da crteži budu povezani sa vodom, ako je na istoku, nacrtajte sliku šume, ukoliko je na zapadu slike povezane sa metalom, a ako je na jugu najbolje su slike vatre. Slično je i sa biljkama - na severu je najbolje staviti biljke zaobljenog oblika, prema zapadu biljke sa lišćem srebrne boje, istočno četinare, a na jugu se savršeno uklapaju biljke sa crvenim cvetovima.

Nameštaj

Potrudite se da imate dovoljno mesta da se udobno smeste i opuštaju svi članovi porodice. Obezbedite rezervne i dodatne stolice, jastuke ili fotelje za goste i prijatelje. Vaš vrt treba da bude udoban za vas i vaše voljene. To će doneti više pozitivne energije, sreće i blagostanja.

Uživajte u svom vrtu!

Tekst: M. L.

Izvor: ŽENSKI Magazin