Pročitajte mišljenje stručnjaka o tome zašto dolazi do izmrzavanja voćnjaka i koje su preporuke pri izboru vrste voćaka da ne bi dolazilo do ovog problema
Stručnjaci smatraju da je preventiva izmrzavanju izbor odgovarajuće voćne vrste za rejon, na osnovu čega će se i davati podsticaji.
Blaga i topla zima mogla bi u narednom periodu da bude opasna za voće, jer može doći do izmrzavanja. Kako je za RTV rekao profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Zoran Keserović, ovakva situacija se nije desila 30 godina:
PROČITAJTE JOŠ: VOĆARI, STARI VOĆNJAK MORA DA SE PAŽLJIVO NEGUJE: kako se para i čisti kora na voćkama (DEZINFEKCIJA I KALEMARSKI VOSAK)
"Imali smo toplo vreme u prvoj dekadi januara. Visoke temperature su se tada kretale između 16 i 18 stepeni. Sigurno je da su uticale na to da dođe do ubrzane faze organogeneze, odnosno bržeg obrazovanja cvetnih začetaka u generativnim pupoljcima. Čim su generativni pupoljci na višem stepenu razvoja, oni su daleko osetljiviji na pojavu niskih temperatura".
Preventiva - izbor odgovarajuće voćne vrste za rejon
Veliko je interesovanje voćara za zasade jabuke, trešanja, borovnice i lešnika. Stručnjaci preporučuju da se voćne vrste biraju prema rejonima. To će smanjiti uticaj mraza na voćke, ali će odrediti i da li će neko dobiti podsticaje od države ili ne.
PROČITAJTE JOŠ: KOJE VOĆE SE NAJVIŠE ISPLATI GAJITI U SRBIJI: borovnice, kupine, ribizle i maline (ULAGANJA, DOBIT I RIZICI)
"Za tri godine moramo tačno da odredimo koji su to agro-ekološki uslovi najbolji za pojedine voćne vrste, sorte, klonove i koje podloge treba koristiti. To će biti preporuka na osnovu koje će Ministarstvo davati podsticaje. I dalje će moći da se sade, na primer, breskve i kajsije u ravnici, ali podsticaji će biti mali ili ih neće ni biti", kaže Keserović.
Tekst: Aleksandra Kekić
Izvor: Agroklub