Za dobijanje ruža duginih boja potrebni su dobro poznavanje biljnih procesa, rascvetane bele ruže i prehrambene boje.

Sve više ljudi u svom vrtu želi da ima ruže duginih boja (Rainbow roses). One zaista i postoje, ne nastaju pomoću trikova, ali daleko od toga da je do njih jednostavno doći. I za sada se mogu jedino nabaviti rezane, za vazu.

PROČITAJTE JOŠ: BLAGA ZIMA ZNAČI I ALARM ZA VOĆNJAK: kako da spasete voćke od izmrzavanja zbog naglog pada temperature

Cena ruže u duginim bojama - pet evra

Osobom koja ih je na neki način "stvorila" mnogi smatraju holandskog agronoma Petera van de Verkena (Petera van de Werken). Bilo je to sredinom devedesetih prošlog veka i na ovu ružu mnogi gledaju kao na rezultat spoja njegova znanja u vezi sa biljnim procesima i cvećarstva, kojim se bavi kao hobijem. Još uvek ih uzgaja na relativno maloj površini, ali kako postaju sve traženije i njihova proizvodnja se povećava.

Reč je o pravoj ruži, čije latice nisu jednobojne, već se sastoje od sedam različitih boja. I kao takva privlači sve veću pažnju ljubitelja cveća. Za cenu jedne u Holandiji je prosečno potrebno izdvojiti pet evra.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA POSADITE ZUMBULE NA NAJMODERNIJI NAČIN: nove ideje za kombinacije zumbula i neobičnih saksija i žardinjera (FOTO + URADI SAM)

Patentirani proces bojanja

Seme za ruže duginih boja nude se na prodaju i putem raznih internet stranica, pa de Verken savetuje potencijalne kupce da ne nasedaju na to, jer se ovakve ruže još uvek mogu nabaviti isključivo kao rezani cvetovi, ali ne i njihovo seme, te upozorava ljubitelje cveća da ne troše novac na narudžbine semena, jer ružu duginih boja, neće uspeti da uzgoje.

Naime, do ovakvih šarenih ruža dolazi se patentiranim procesom bojanja. Holanđanin detalje ne otkriva u celosti, ali je donekle poznato da je baza svega rascvetana bela ruža, čija se stabljika po dužini mora pažljivo razrezati na nekoliko delova, a potom svaki deo staviti u jednu od čaša vode u kojima je prethodno rastopljena neka od jestivih boja, koje se najčešće koriste za kolače.

Čini se jednostavno, ali verovatno nije. U protivnom bi većina domaćinstava u vazi imala bar jednu ružu sa laticama duginih boja. Ovako, nabaviti se mogu jedino putem nekoliko holandskih kompanija, kojima de Verken isporučuje svoje ruže duginih boja.

Tekst: Sandra Špoljar

Izvor: Agroklub