Svakog proleća susrećemo se sa mrazom i uticajem talasa negativne temperature na biljke koje smo posadili. Na niske temperature najviše su osetljive semenke, koje se nalaze u fazi klijanja i mlade biljke koje tek niču ili su nikle.

PROČITAJTE JOŠ: 5 puzavica koje će rasti u vašem vrtu munjevitom brzinom

Njima je potrebno osigurati zaštitu od niskih temperatura i mraza.

Zaštita pokrivanjem

Male površine i gredice je lakše zaštititi od velikih površina. Preko gredica se mogu postaviti lukovi od savitljivih grana, okviri od kočeva ili cevi, drvene gajbice. Sve se može pokriti najlonom, folijama, agrotekstilom posebno proizvedenim za tu namenu.

PROČITAJTE JOŠ: Iskustvo baštovana: kako napraviti jeftin plastenik (KORAK PO KORAK)

Pojedinačne biljke se mogu zaštiti drvenim gajbicama, vrećama od jute, plastičnim bocama kojima smo odsekli dno i stavili ih preko biljke.

Najlon se često koristi za pokrivanje, ali ispod njega dolazi do stvaranja i kondenzovanja vlage. Ne sme da se stavlja na biljke, jer na mestu dodira dolazi do propadanja biljke.

Agrotekstil (agroplatno) ima mnogo pora kroz koje struji vazduh i vlaga. To omogućava biljci da diše, nema nakupljanja vlage. Debljina agrotekstila je različita i to utiče na težinu po površini, kao i na zaštitu od vremenskih uslova.

KAKO MOŽE DIM DA POMOGNE? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

PageBreak

Ispod agrotekstila nema pojave truljenja. Može da se koristi kao dvostruki sloj. Lak je za postavljanje, ne zahteva armaturu.

Povrće kao što su: bob, grašak, kelj, luk, šargarepa, peršun mogu da prežive niske temperature od -4°C do -5°C. Međutim, ove temperature mogu da podnesu u kraćem vremenskom periodu. Cvekla i repa mogu biti oštećene na -3°C.

Zaštita polivanjem

Zaštita biljaka polivanjem daće efekte kod malih vrednosti mraza. Pri hlađenju, vodena para se kondenzuje i pada kao rosa na bilje. Ovaj sloj se ledi i štiti biljke. Zalivanje treba da se ponavlja svakih 15 do 20 minuta.

Zaštita dimljenjem

U zaštiti od mraza može pomoći paljenje vatri na strani odakle duva vetar - na taj način dim će biti nošen preko biljaka koje želimo da zaštitimo. Dim od vatre na koju smo položili vlažnu slamu, seno, drvo, lišće, krpe ili bilo šta što sporo gori i stvara gust dim.

Zaštita malčiranjem

Biljke se mogu zaštiti ukoliko se malčiraju slamom, senom, lišćem, papirom.

Tekst: Ranka Vojnović

Izvor: Agroklub