Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTITA RANOG POVRĆA OD MRAZA: 4 načina da mlade biljke prežive niske temperature u rano proleće

Na niske temperature najviše su osetljive semenke, koje se nalaze u fazi klijanja i mlade biljke, koje tek niču ili su nikle. Možete ih zaštititi na nekoliko načina.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svakog proleća susrećemo se sa mrazom i uticajem talasa negativne temperature na biljke koje smo posadili. Na niske temperature najviše su osetljive semenke, koje se nalaze u fazi klijanja i mlade biljke koje tek niču ili su nikle.

PROČITAJTE JOŠ: 5 puzavica koje će rasti u vašem vrtu munjevitom brzinom

Njima je potrebno osigurati zaštitu od niskih temperatura i mraza.

Zaštita pokrivanjem

Male površine i gredice je lakše zaštititi od velikih površina. Preko gredica se mogu postaviti lukovi od savitljivih grana, okviri od kočeva ili cevi, drvene gajbice. Sve se može pokriti najlonom, folijama, agrotekstilom posebno proizvedenim za tu namenu.

PROČITAJTE JOŠ: Iskustvo baštovana: kako napraviti jeftin plastenik (KORAK PO KORAK)

  Izvor:

Pojedinačne biljke se mogu zaštiti drvenim gajbicama, vrećama od jute, plastičnim bocama kojima smo odsekli dno i stavili ih preko biljke.

Najlon se često koristi za pokrivanje, ali ispod njega dolazi do stvaranja i kondenzovanja vlage. Ne sme da se stavlja na biljke, jer na mestu dodira dolazi do propadanja biljke.

  Izvor:

Agrotekstil (agroplatno) ima mnogo pora kroz koje struji vazduh i vlaga. To omogućava biljci da diše, nema nakupljanja vlage. Debljina agrotekstila je različita i to utiče na težinu po površini, kao i na zaštitu od vremenskih uslova.

KAKO MOŽE DIM DA POMOGNE? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije