Ovaj plastenik je širok oko 3,3 metara i dugačak blizu 5, a najviša tačka luka doseže do 2,3 metara. Naravno, Dejvid kaže da svako može da prilagodi dimenzije svojim potrebama, ali da je za manje plastenike namenjene skromnim kućnim potrebama dovoljna širina između 3 i 3,5 metara. 

Po njegovoj kalkulaciji, ova širina može da obuhvati 2 reda sadnica i vrlo široku stazu između njih, dovoljnu da može da prođe kosilica za travu.

Svoje iskustvo Dejvid je izložio na sajtu posvećenom baštovanstvu pod nazivom "Dorgarden", na kojem se mogu naći i drugi saveti u vezi s baštovanstvom.

Kako Dejvid napominje, treba biti oprezan sa promenama dimenzija. Naime, svaka promena u razmeri može da bude rizična jer luk treba da bude takav da se na krovu ne zadržava eventualni sneg i da kiša može lako da se sliva. Takođe, nije dobro ni da se kosi zidovi spuštaju do zemlje pod suviše oštrim uglom – zbog male visine nećete moći ni da koristite zemljište uz zid. 

Dejvid je započeo konstrukcijom prednjeg  i zadnjeg zida i to u svojoj garaži – na podu je obeležio razmere i savio poluobruče od plastičnih cevi (slika 1).

Krajevi savijene cevi pričvršćuju se za drvenu letvu pomoću šrafova (slika 2).

Dok je konstrukcija na podu, obeležite veličinu vrata koja vama odgovara i dodajte adekvatne letve da formirate ram (slika 3). 

Učvrstite uglove pomoću lepka, a cev dodatno pričvrstite šrafovima. Dejvid je upotrebio i plastične obujmice (slika 4) ali vi možete da se poslužite i žicom.

Ovakav sistem daje relativno laku ali dovoljno otpornu konstrukciju. Važno je da uz ivice obruča bude dovoljno drvenih elemenata uz koje ćete moći da pričvrstite plastičnu foliju (slika 5).

Plastičnu foliju zategnite preko cevi, presavijte do unutrašnjeg dela rama i pričvrstite heftalicom (slika 6).

Pažljivo odsecite višak folije (slika 7).

Isecite foliju na mestu gde će biti vrata, ostavite desetak centimetara za prevrtanje folije preko letvi (slika 8).

Prevrnite višak folije preko letvi i pričvrstite heftalicom (slika 9).

Obeležite lokaciju za prednji ram na tlu i postavite metalne stubove (slika 10).

Dejvid je iskoristio neke preostale stubove od prethodnog projekta – pošto je građevinac, ima dosta materijala koji može da reciklir. Za stubove je pričvrstio ram za prednji deo staklenika – onaj sa vratima, koristeći neobične, ogromne plastične obujmice (ali preporučuje i upotrebu jače nerđajuće žice) – slika 11. 

Na sledećoj strani pogledajte postupak postavljanja "rebara" plastenika.

PageBreak

Na isti način je postavljen i zadnji deo plastenika a onda je između prednjeg i zadnjeg rama zategnut građevinski konac kako bi se obeležila mesta za “rebra” plastenika (slika 12). 

Za ankere “rebara” upotrebite gvozdene šipke, a razmak može biti oko 0,8 m (slika 13).

Sada vam za instaliranje PVC cevi za “rebra” treba dva minuta – isečene delove samo navucite na ankere od šipki (slika 14).

Pošto u Dejvidovom kraju često padaju obilne kiše, odlučio je da plastenik učvrsti i dužnim lajsnama (slika 15). 

Sa strane je dodao i dužne letve (slika 16). 

Isekao je plastičnu foliju za “telo” plastenika i pripremio dugačke letve koje će je pridržavati po ivicama (slika 17).

Plastiku je pričvrstio za letve a onda je bilo dovoljno samo da prebaci tako napravljenu rolnu preko konstrukcije (slika 18). Letve je podvukao pod konstrukciju prednjeg i zadnjeg rama i pričvrstio ih.

Kako Dejvid kaže, čitav ovaj opis ostavlja utisak da je u pitanju veliki posao, ali potrošio je zapravo mnogo manje vremena nego što se to čini.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta