Origano je uporna višegodišnja biljka koja može da pregrmi mnoge snežne oluje, piše Lovesensa.

Postoji mnogo vrsta ali ako želite da ga koristite kao začin, najbolji je grčki - nije ni čudo što su ga nazivali "radošću s planine". Možete ga gajiti iz semena ili kupite rasad.

Optimalno je da vaš origano bude izložen suncu osam sati dnevno. Nemojte ga nikada ponovo zalivati dok se zemlja dobro ne osuši. Nije potrebno mnogo đubriva a višak će mu samo pokvariti ukus.

Insekti ili bolesti retko napadaju origano ali ako koristite zaštitu opredelite se za organska sredstva.

Kad je vaša biljka poraste do 10 cm možete brati listove. Da biste očuvali ukus origana, najbolje je brati ga ujutro.

Origano možete koristiti svež ili osušen, čak i zamrznut iako je idealno da se opredelite za svežu varijantu. Nakon 2-3 godine listovi gube aromatičnost, pa treba zasaditi novi.