Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voćnjak i povrtnjak

Saveti iskusnih voćara za zaštitu koštičavog voća: kada i kako obaviti neophodno "plavo prskanje"

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Obavezna jesenja nega voćaka podrazumeva njihovu zaštitu od mraza i bolesti! Evo kada treba da obavite "plavo prskanje" i kako će ono uticati na vaše koštičavo voće...

Izvor: Foto: Shuttersock

Beštovani, zaštitite na vreme svoje koštičavo voće od bolesti! Pročitajte šta vam predlažu stručnjaci i zašto je neophodno obaviti "plavo prskanje".

Tokom jeseni voćari ne posustaju u brizi za zdravlje svojih voćaka. Dobri znalci svog zanata znaju da čim se završi tekuća vegetacija, valja se pripremiti za narednu. Priprema za narednu sezonu počinje u novembru, kada se obavlja jesenje ili "plavo prskanje" voćaka, ističe dipl. inž Dragan Veljković.

Plavim prskanjem voćke se štite od bolesti kao što su: kovrdžavost lista breskve, šupljikavost lišća breskve, kajsije, šljive, trešnje, višnje. Prouzrokovači ovih bolesti, po završetku vegetacije ostaju u krošnji (pukotinama kore, na pupoljcima i drugim skrivenim mestima). Ukoliko su zime blage, patogeni zaraze delove voćke.

PROČITAJTE JOŠ: Iskustva voćara: ove sorte jabuka traže najmanje prskanja tokom godine

Kada se voćka jednom inficira, lečenje nije moguće kao što je to slučaj kod čoveka i životinja. Dakle, kod biljnih bolesti jedini način njihovog suzbijanja je sprečavanje zaraza. Ako se, na primer, kod breskve ne spreči da parazit dospe u pupoljke, onda on u njima tokom zime i u rano proleće obavi infekciju mladog lišća, još pre nego što se pupoljak otvori. Dok je list mlad na njemu se zaraza ne primećuje. Kad se list razvije i zaraza primeti, onda je kasno da se bilo šta učini. Zato su posledice napada bolesti vrlo štetne.

PROČITAJTE JOŠ: Orezivanje voćaka - varijante za trešnje, višnje, jabuke i kruške

Zaštita koštičavih voćaka u jesen obavlja se preparatima na bazi bakra, koja su plave boje, pa kada se voćnjak njima isprska dobija plavičastu nijansu, po kojoj je i prskanje u ovom terminu dobilo ime – plavo prskanje. Najoptimalnije vreme za ovo prskanje je u prvoj polovini novembra, čim lišće opadne.

Izvor: Foto: Shuttersock

Izvor: Novosti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...