Crni paradajz je jedna od retkih biljaka koja sadrži antocijanin, antioksidans koji ubija ćelije raka.

On je zelen tokom procesa rasta, a neobična boja paradajza dolazi od pigmenta crne boje koji se dobija kada je duže izložena suncu.

Američki naučnici ukrstili su ljubičasti paradajz bogat antocijaninom (antioksidans koji pomaže i u borbi protiv dijabetesa i gojaznosti) sa crvenim paradajzom. Tako su došli do crnog paradajza, koji se smatra najzdravijim, piše Dejli Mejl 23. marta 2014. godine. Alfi Džekson, asistent menadžer proizvoda u Suttons Seeds-u rekao je kako ova vrsta paradajza nije slatka poput crvene. Ima više slan ukus, što ga čini dobrim i u pečenim jelima i u salatama.

VIŠE: Zdravlje: crni paradajz uništava ćelije raka?

"Ima raznih vrsta crnog paradajza ali jedina prava je 'Indigo Rose'. On je najtamniji. Do njega je ukrštanjem došao profesor Džim Majers sa Univerziteta Oregon, gde je jedan od postdiplomaca bio zainteresovan da istražuje lekovita svojstva paradajza.

Neke vrste su imale ljubičast pigment i testiranja su pokazala da su atocijanini ti koji donose boju, kao borovnicama. Zatim su ukrstili ljubičasti paradajz sa divljim, što je kasniej rezultiralo crnom vrstom", dodao je on.

Nutricionisti savetuju ljude da jedu ovaj manje sladak paradajz kako bi se izborili s gojaznošću i dijabetesom.

VIŠE: Najbolje sorte paradajza

Izvor: Moja lepa bašta