Iako na svetu postoji 7000 sorti jabuka, mi vam nudimo pet favorita koji će vas oduševiti sa svojim specifičnim karakteristikama i ukusom.

1. Greni Smit

Ukus: Kiselkasta vrsta zelene čvrste jabuke koja je prepuna sokova.

Dobra za zdravlje: Prepuna je prehrambenih vlakana i polifenola koji će vas zasititi i pomoći vam da se tako osećate duže vreme. Zbog toga se nameće kao odlična saveznica kod osoba koje pokušavaju da smršaju  i održe težinu. Zelene jabuke sadrže i supstancu procyanidins koja je povezana s pojačanim rastom kose. 

5 najlepših sorti jabuka: saveti za upotrebu u ishrani
LepaiSrecna 

VIŠE: Nova stubasta sorta jabuka

Kako je jesti: Najbolje je jesti je svežu kao međuobrok, ili deo salata, a možete je i kuvati i peći po želji. 

2. Gala

Ukus: Umereno slatka sorta jabuke tanke crvene kore 

Dobra za zdravlje: Gale su prepune flavonida – antioksidansa koji sprečava i umanjuje upalne procese u telu. Najviše korisnih elemenata, nalazi se u kori, pa ih nemojte guliti ako ne morate. 

Kako ih jesti: Zbog tanke kore i čvrstog ploda ova se sorta lako kuva i peče, dok nežna slatkoća odlično komplimentira brojnim slanim i slatkim jelima. Primer, uparite slatki pire od jabuka sa svinjskim odreskom.

3. Fuji 

Ukus: Hrskava i slatka jabuka

VIŠE: Jabuke kao lek: 3 napitka za umirenje i bolje varenje

Dobra za zdravlje: Ova sorta ima najvišu koncentraciju bioflavonida od bilo koje podvrste jabuka. Bioflavonidima se pripisuju anti-aging karakteristike, a poznati su i kao ublaživači upala u telu. 

Kako ih jesti: Dodajte ih jelima u kojima želite prepoznatljivi ukus jabuke – npr. odlični su dodatak jutarnjoj zobenoj kaši, ili jogurtu. 

5 najlepših sorti jabuka: saveti za upotrebu u ishrani
LepaiSrecna 

4. Macintosh 

Ukus: Umereno slatka jabuka, puna sokova, nežnog ploda

Dobra za zdravlje: Kora ove jabuke sadrži ursoličnu kiselinu koja smanjuje nivo  šećera u krvi, uravnotežuje holesterol i čuva mišićnu masu. 

VIŠE: Tri recepta za kolače s jabukama

Kako ih jesti: Savršena sorta za pripremu marmelada i džemova. 

5. Jonagold 

Ukus: Ova je sorta hibrid Jonathanki i Zlatnog delišesa, pa plodove karakteriše slatko-kiseli ukus 

Dobra za zdravlje: U Jonagoldu ćete naći najviše pektina – topivih vlakana koji su poznati kao snižavatelji krvnog pritiska i holesterola. 

Kako ih jesti: Jonagoldov mekaniji plod savršen je za pripremu supica, smoothija i prirodnih sokova.

Izvor: Punkufer