Visoko drveće je najlepša zaštita od sunca i pruža dobrodošlu hladovinu u vrelim letnjim danima. Međutim, ako imate manje dvorište ili želite drvo pred kućom koje je neće previše zakloniti, treba da izaberete neku od sorti nižeg rasta.

Manje drveće je često i dekorativnije, jer se kultivišu vrste koje krasi lep cvet i zanimljiv list. Ono podjednako efikasno privlači ptičice i insekte oprašivače.

Manjim drvetom se smatra svako koje raste do maksimalne visine od 10 metara, dok visoko drveće dostiže i do trostruko veće visine.

Loptasta katalpa

Katalpa je sve više rasprostranjena kod nas i omiljena je zbog brzog rasta. Za manje vrtove i deo dvorišta pred kućom savetuje se loptasta katalpa (Catalpa Globosa). Njena pravilna okrugla krošnja je izuzetno zanimljiv ukras u bašti, a u paru može da lepo ukrasi ulaz. Pogodna je i za manje drvorede, na primer, uz ogradu. Otporna je na niske temperature i mraz.

katalpa-min.jpg
Shutterstock  

Žalosni dud

Uprkos "tužnom" imenu, ovo drvo deluje izuzetno vitalno zahvaljujući bogatoj krošnji koja dobro podnosi orezivanje. Žalosni dud (Morus alba) trpi i sušu i vrućinu, ali uspeva i na vlažnom i senovitom delu dvorišta. Dostiže visinu do tri metra, a plodovi su mu jestivi.

zalosni dud-min.jpg
Shutterstock  

Crvenolisna šljiva

Ovo je atraktivno drvo koje se može prilagoditi svakoj vrsti zemljišta, a raste do visine od 7-8 metara. Tamnocrveno lišće i ružičasti cvetovi čine ga jedinstvenim i zato je lepo da stoji odvojeno na nekom istaknutom mestu pred kućom. Crvenolisna šljiva (Prunus Pissardi) ne traži nikakvo održavanje.

crvenolisna sljiva-min.jpg
Shutterstock