Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje cveće možete da posadite da ukrasite baštenske zidiće

Ako ste vlasnik bašte na padini, ili je ona na brežuljkastom terenu, jedno od rešenja su kaskade opasane nižim zidićima koje možete da oplemenite rascvetalim biljkama. Ova kombinacija ujedinjuje najbolje strane prirode i ljudske ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gotove betonske elemente možete obogatiti cvećem kao što su plavi jastučac, venčić i karanfil. Biljke možete gusto posaditi tako da se ispod njih kamen skoro uopšte ne primećuje.

Posebna draž ovakvih zidića jeste njihov prirodan izgled. U ovakvim zidićima kamenje nije povezano malterom, veće praznine izmedju kamenja popunjava zemlja. U ovim zemljanim prostorima možete da posadite biljke, na primer perene koje će zidiću dati totalno drugačiji izgled. Niže zidiće, visine do 100 cm možete da napravite i sami. Izgradnju viših zidova, ili onih koji služe kao ograda prema ulici, prepustite zidarima.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da izbegnete dosadno plevljenje u bašti: pokrivači tla su lek protiv korova

Kao materijal za izgradnju zidova mogu da se koriste sve vrste prirodnog kamena koji mogu da budu različitog oblika i veličine. Može da se koristi i kamen oštrih ivica i onaj obradjen. Bitno je samo da se napravi dobar izbor. Dakle, veće kamenje ide u donji deo zida, dok se kamenje srednje veličine srazmerno postavlja ka gornjem kraju zida. Ukoliko precenite sebe što se podizanja tereta tiče, dovedite nekog jačeg prijatelja u pomoć. 


Čim sazidate zidić, možete početi i sa sadjenjem biljaka. U veće fuge sipajte zemlju za cveće i u nju posadite vrste poput primorske lobularije (Alyssum) i venčića (Cerastium). Plavi jastučac (Aubrieta), inače veoma atraktivna biljka, može se naći i sa šarenim lišćem. Za senovita staništa preporučuju se mamuzica, haberlea i zlatna glavica.

PROČITAJTE JOŠ: Milion žutih zvončića u vrtu

Na zidićima možete posaditi i višegodišnje perene kao što su geranija, virak, kao i vrste poput deucije i maslinice. Na najvišim tačkama zidića posadite neke viseće sorte ili pokrivače tla kao što su viseći zvončići i iberis. 

Izvor: Moja lepa bašta

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije