Olga Meljnikova neguje malu baštu oko kuće i voli da na društvenim mrežama podeli i fotografije svojih zelenih "lepotica".

Naročito je ponosna na ruže koje izdržavaju i najveće vrućine, zahvaljujući čestom zalivanju i redovnoj nezi. Međutim, njena najnovija objava na Fejsbuku je dočekana s kritikama.

Olgi se dopala ideja koju je pronašla na TikToku, a reč je o ukrasu oko mlade sadnice. Za njega su korišćeni crepovi u obliku starinske ćeramide.

Za početak je potrebno obeležiti pravilnu kružnicu, a kao vrsta "šestara" može da posluži kanap vezan za sadnicu. Trag možete ostaviti bilo kojim belim prahom, pa po toj liniji valja ukloniti travu i ukopati mali kanal.

kako obeleziti krug oko drveta-min.jpg
TikTok / otimasideias 

Zatim se ćeramida ukopa tako da oblina bude okrenuta na gore - u zemlju ide uži deo crepa. Između dve susedne ćeramide treba ostaviti mali razmak.

On će poslužiti kad počne da se ređa drugi sloj ćeramide - sada sa oblinom okrenutom na dole - svaka treba da obuhvati ivice dva susedna crepa.

ukras od crepa-min.jpg
TikTok / otimasideias 

Dobija se efekat ukrasne "saksije" sa valovitom ivicom koja deluje vrlo atraktivno. Međutim, pratioci i ljubitelji baštovanstva su je opomenuli da se tako može uništiti drvo.

Obline ćeramide postaju neka vrsta oluka kojim će se slivati mnogo kiše uz sam koren drveta. "To je smislio neko ko niko ne zna o baštovanstvu", upozoravaju je. "Treba to hitno izvaditi iz zemlje, inače će koren da istrune.

Šta vi kažete, da li je ovakav ukras u dvorištu poželjan ili može da uništi drvo?

Tekst: Lepa&Srećna