Kako biste pre početka sezone iz semena dobili što bolji i kvalitetniji rasad, pored obezbeđivanja optimalnih uslova za klijanje semena biljaka, morate dobro razmisliti i o supstratu i načinu proizvodnje rasada. Važno je znati da pored različitih kontejnera i saksija u kojima možete proizvesti rasad, za ovu prvu aktivnost pred početak sezone, možete iskoristiti i kocke za rasad.

Kocka za rasad ili hranljiva kocka jeste zapravo komad sabijene zemlje i hranljivih materija u kojoj se može uzgojiti jedna sadnica. Kada biljka bude spremna za presađivanje, rasad se presađuje u baštu zajedno sa čitavom kockom. Po svojoj nameni, ali i načinu presađivanja mlade biljke uzgojene na ovaj način, hranljive kocke najviše podsećaju na saksije i kontejnere od treseta.

Kako se prave kocke za rasad?

Hranljive konce za rasad proizvode se uz pomoć blokova za sabijanje zemlje sa oprugom. Svaka pripremljena hranljiva kocka na vrhu ima udubljenje u koje se posadi semenka biljke. Veličina hranljive kocke zavisi od blokova sa oprugom, a oni postoje u različitim dimenzijama. Hranljive kocke za rasad dostupne su i na našem tržištu, dok se blokovi za sabijanje zemljišta mogu naručiti na internetu.

Za smešu zemlje od koje će se proizvoditi hranljive kocke za rasad, stručnjaci preporučuju mešavinu koja se sastoji od treseta, kreča, grubog peska ili perlita, đubriva, komposta i tla. Ovaj recept možete menjati i prilagođavati u zavisnosti od vaših potreba. Pre proizvodnje kocki možete poboljšati i oplemeniti supstrat od kojih će nastati kocke. U ovu mešavinu mora se dodati i voda. Kada se kocke za rasad formiraju, moraju biti čvrste. Ukoliko nisu, i ukoliko se zemlja na dodir osipa, to znači da nema dovoljno vode, pa uz dodatak vode čitav proces morate ponoviti.

View this post on Instagram

A post shared by By The Bluffs (@rootedbythebluffs) on

Prednost upotrebe hranljivih kocki za rasad

Kao posebna prednost upotrebe hranljivih kocki u proizvodnji rasada jeste ta što prilikom presađivanja nema oštećivanja i izvesnog šoka za koren. Pored ovoga, kocke za rasad su vrlo korisne za mladu biljku, upravo zbog svojih hranljivih sastojaka. Kada dođe vreme za to, biljka se vrlo lako presađuje bez ikakvih oštećenja.

Sadnice biljaka koje rastu u hranljivim kockama razvijaju jači korenov sistem, jer do njih stiže više kiseonika. Kada stigne do ruba hranljive kocke, koren prestane da se izdužuje i počne da jača. Ovaj proces kod proizvodnje rasada u plastičnim kontejnerima ne izgleda ovako, jeć koren kada stigne do ruba plastične saksije ili kontejnera nastavlja da raste i uvija se u krug. S obzirom na to da manje hranljivih materija odlazi za rast korena, sadnice brže napreduju.

Takođe, upotrebom rasadnih kocki, znatno se smanjuje korišćenje plastičnih kontejnera i najlonskih kesa za rasad što je itekako bitno za očuvanje životne sredine.

Izvor: Agromedia