Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAMPAS TRAVA UKRAŠAVA JESENJU BAŠTU: Kako se gaji ukrasna trava Cortaderia selloana (SAVETI)

Da bi izgledala dekorativnije, pampas trava se sadi pojedinačno ili u kombinaciji sa nižim biljkama.

  Izvor: Foto: Profimedia, Shutterstock

Ime pampas trava, ova upadljiva biljka s paperjastim cvetovima na vrhu, dobila je po svom prvobitnom domu u ravnicama Pampasa, u Argentini. 

U Evropu je doneta krajem 18. ili početkom 19. veka, a zna se da je Kaliforniju stigla 1848. godine jer je tad počela i njena komercijalna proizvodnja. 

Danas se gaji u više od 20 varijeteta.

Cortaderia selloana ‘Aureolineata’, ‘Gold Band’ ukrašena je uskim žutim štraftama na listu, ali i cvet može varirati sve do zlatnožute boje.

Cortaderia selloana ‘Albolineata’. ‘Silver Stripe" ima cvet u srebrnkastom tonu i bele linije po lišću.

Cortaderia selloana ‘Pumila’, ‘Dwarf Pampas Grass’ raste samo metar i po, a boja varira od slonovače do bledožute. Pogodna je za gajenje u saksiji.

Cortaderia selloana ‘Rendatleri’, ‘Pink Feather’ raste i do 2,5 metra, a očarava ružičastim cvetovima!

Cortaderia selloana ‘Silver Fountain’ ima prelepe bele cvetove na stabljikama dugim oko 2 metra uz tamnozeleno duguljasto lišće.

  Izvor:

PROČITAJTE JOŠ: Koliko košta tepih trava za dvorište: sve o ceni, postavljanju i održavanju travnjaka u rolni (SAVETI)

Među najvišima je Cortaderia jubata ‘Purple Pampas Grass’, ‘Andean Pampas Grass’, koja dostiže visinu i do sedam metara! Počne da cveta ružičastim i ljubičastim cvetovima, ali kad sazru oni takođe dobiju belu boju. Može se videti na zapadnoj obali SAD, ali je u Novom Zelandu, na primer, potpuno zabranjena. 

  Izvor:

Pampas trava je višegodišnja ukrasna trava, koja se često gaji u vrtu zbog zanimljive forme. Velike svilenkaste metlice krase njenu stabljiku, od kasnog leta do sledećeg proleća, ako zima ne obiluje padavinama. Pošto mogu da traju devet do deset meseci, one su veoma neobičan ukras u vrtu, a koriste se i za pravljenje cvetnih aranžmana.

Raste u kompaktnoj formi, zbijenog busena. Pampas trava cveta od kasnog leta do oktobra. Cvetovi su sitni i čine atraktivne srebrne ili ružičaste metlice na vrhu, koje mogu da budu duge i do pola metra i ostaju često na biljci i preko zime. Vrste sa ružičastim metlicama su nešto niže i sitnije od onih sa belim.

PROČITAJTE JOŠ: Lepota ukrasnih trava

Pampas trava najbolje napreduje na svetlom, od vetra zaštićenom mestu i lako propusnom zemljištu koje je bogato hranljivim materijama.

Pošto raste visoko i širi se kao grm, pri sađenju pampas trave treba ostaviti dovoljno mesta za širenje i zaštititi je od vetra. Zimi je treba dobro uvezati i zaštititi granjem i suvim lišćem, a da je vetar ne bi razneo prekrije se papirnatim džakom.

Kao močvarnoj biljci pampas travi je potrebno dovoljno vode, ali samo onoliko koliko može da potroši.

  Izvor:

Pampas trava se razmnožava deljenjem busenova, a najbolje vreme je proleće.

Da bi izgledala dekorativnije, pampas trava se sadi pojedinačno ili u kombinaciji sa nižim biljkama. Zanimljivo izgleda kada se grupiše na travnjacima. Kada se kombinuje sa drugim višegodišnjim biljkama, treba da se posadi iza nižih vrsta.

PROČITAJTE JOŠ: Ljupka srebrna trava

Opasna je zbog dva razloga: osušeni cvet i stabljike su lako zapaljivi pa ih nikada ne treba saditi blizu kuće, a list je toliko oštar da se lako možete poseći pa decu treba čuvati da ne prilaze blizu biljci.

Na kraju, veoma se agresivno širi, pa zato morate voditi računa o tome ili je gajite u saksiji.

  Izvor:

Prilagođeno sa: Artnit

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije