Seosko dvorište uređeno po standardima pejzažne arhitekture izgledaće podjednako luksuzno kao i ono koje se nalazi u bilo kojoj gradskoj sredini ili elitnim četvrtima. Dobra vest je da nije potrebno značajno više novca, zbog niza prednosti.

PROČITAJTE JOŠ: Ovo je najbolje zemljište za TRAVNJAK: kako da odredite kvalitet zemljišta i da ga pripremite za sadnju trave

Potrebno je samo minimalno intervenisati kada su u pitanju prirodne linije placa, konfiguracija terena, iskoristiti već postojeće drvorede, voćnjake, vinovu lozu i napraviti kompoziciju koja odgovara domaćinima. Bazen više nije tabu tema ni za seosku sredinu, a bio bazen je preporuka stručnjaka, jer cena njegovog održavanja je zanemarljiva.

Razmislite o nepokrivenom tremu - pergoli

Trem koji je ujedno i pergola, jedno je od rešenja. Jer, iako se na selu mnogo radi, domaćini sa ukućanima posle napornog rada vole da odmaraju u hladovini. Na pergole u selima obično se pušta vinova loza, ali i glicinija (Wisteria sinensis), predivne ljubičaste boje ili čak bele boje, može da bude dobro rešenje. Da se od trema napravi pergola, dovoljno je izbeći crep na delu koji želite.

PROČITAJTE JOŠ: Iskustvo baštovana: kako napraviti jeftin plastenik (KORAK PO KORAK)

Nivelacija terena nije neophodna

Seoska dvorišta, posebno ona u brdsko - planinskim područjima su neravna i često se pribegava nivelisanju terena, što nije neophodno, jer "nepravilnosti" često mogu da budu prednosti. Posebno zato što je nivelisanje skupo. Dvorište koje nije nivelisano daje mogućnost pravljenja mini terasastih celina, te ćete na jednoj posaditi cveće, na drugoj začinsko bilje, napraviti fontanu ili jednostavno oblikovati travnjak.

Kako da posadite cveće i voće da bi vaše dvorište izgledalo raskošno - pročitajte na sledećoj strani!

PageBreak

Napravite svoje mesto za logorsku vatru

U gradskim sredinama pri uređenju dvorišta vlasnici često žude za mestom za vatru na otvorenom, te to kompenzuju zidanjem roštilja. Vatra ih nostalgično asocira na mesta iz kojih su potekli. Međutim, vlasnici seoskih dvorišta od ovog detalja mogu da naprave pravu luksuznu atrakciju, a da za to ne potroše gotovo ni jedan dinar. Njihova okolina prepuna je prirodnog kamenja od kojih se prave ložišta i mesta za sedenje. Ovi detalji se odlično uklapaju u ambijentalnu celinu.

PROČITAJTE JOŠ: 5 načina da sprečite bolesti travnjaka

Kombinujte voće i cveće

Obilje voćnih vrsta koje svako domaćinstvo ima u dvorištima, bez obzira kojom poljoprivrednom proizvodnjom se bavi, takođe je prednost u pejzažnoj arhitekturi seoskih dvorišta. Bobičasto i jagodičasto voće koristi se za ishranu, ali istovremeno može da služi za dekoraciju u cvetnim lejama. Jagode, ribizle, kupine ili borovnice odlične su za ovu namenu.

Stabla voća nezaobilazna su u dvorištima na selu, i nikada ih ne treba uklanjati, osim ako nisu obolela, već prema njima treba uklapati ostali sadni materijal. Već je poznato pravilo da stabla koja više idu u visinu treba saditi do kraja placa, a niža prema unutrašnjosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Kako da gajite divlje ljubičice u bašti

I za kraj bazen - zašto da ne!

Bazeni nisu rezervisani samo za skupo uređena, elitistička dvorišta čije fotografije gledamo u luksuznim časopisima. Sela imaju još jednu pogodnost. Mogu da isprate ekološki koncept. Gradnja je relativno laka i nema skupih hemikalija za održavanje vode. Ovi bazeni u vizuelnom smislu podsećaju na jezera iz prirode. U njima se može plivati, ali i uživati u prirodnom okruženju od vode, kamena i biljaka.

Bio bazeni od se razlikuju od klasičnih bazena po načinu gradnje, a naročito po načinu prečišćavanja vode. Funkciju prečišćavanja vode u ovim bazenima, umesto hemikalija, preuzimaju biljke koje stvaraju idealne uslove i stanište za mikroorganizme. Voda prolazi kroz pesak i kamenčiće i stalno se čisti pomoću mikroorganizama. U toj zoni biljke stvaraju poseban prirodni ambijent i prave skladan prelaz ka ostalom zelenilu u vrtu.

Tekst: Pejzažni arhitekta Magdalena Nenković

Izvor: Agro klub