Ukoliko želite da saznate da li je zemljište u vašem dvorištu pogodno za travnjak najbolje je da tlo odnesete na analizu kako biste saznali što više o kvalitetu tla kojim raspolažete. Najvažnije je odrediti pH vrednost tla kao i sadržaj gline i peska. Međutim, ukoliko sami želimo da procenimo kvalitet tla, možemo to prema određenim kriterijimima da probamo i sami npr. prema boji!

PROČITAJTE JOŠ: Idealna visina trave u dvorištu: evo koliko često treba kositi travu na sportskom travnjaku a koliko na ukrasnom

1. tamna tla su najkvalitetnija npr. crnica; 

2. žućkasta tla imaju loš odnos vode i vazduha;

3. zelenkasta tla su vrlo zbijena i imaju lošu propusnost;

4. siva tla su takođe loša

Prema mehaničkom sastavu ilovasto tlo se pokazalo najbolje za uzgoj travnjaka dok peskovito ima dobro provetravanje i toplo je, ali voda brzo otiče i nosi hranjive materije. Glinovito tlo je pre zbijeno i hladno za uzgoj travnjaka.

Kada smo zaključili o kakvom zemljištu se radi, možemo započeti sa obradom i merama popravki zemljišta. Svako tlo se u pravilu može popraviti ako nije potpuno devastirano ili nekvalitetno. Često se tlo potpuno uništi pri gradnji kuće. Zbog toga je preporučljivo, kod manjih građevinskih zahvata, zemljište na vreme prekriti folijom kako bi se sačuvala njegov kvalitet. U praksi se obično dogodi da se tlo potpuno devastira prilikom manjih i većih građevinskih radova, a kasnije se očekuju od baštovana čudo i troši se puno novaca kako bi se uklonila šteta

Ako je tlo potpuno devastirano nije dovoljno samo ukloniti površinski sloj i dodati novi sloj tla 15-20cm debljine. Iz tla treba ukloniti i otpad iz dubljih slojeva. Zakopane betonske ploče ili zasušeno cementno mleko i drugi otpad mogu poremetiti oticanje vode, poremetiti pH i biti toksični.

KAKO DA PRIPREMITE ZEMLJIŠTE ZA SADNJU TRAVE? OTKRIJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...

PageBreak

U pravilu se glinovitoj zemlji dodaje pesak, a peščanim 20 % gline.

Pogodno zemljište:  humusna ilovača sa 20 % gline i 80% peska. Dakle lako rastresito tlo bogato humusom.

PROČITAJTE JOŠ: Osnovni vodič za zalivanje travnjaka: 8 pravila za negovanu travu

Ako tlo nije dovoljno prozračno i zadržava se voda, koren će ostati na površini, što ga sprečava da preživi nepovoljne uslove i zimi kada su ekstremne temperature ili velike količine vode te suša. Ako je tlo jako zbito i nepropusno za vodu (teško tlo) potrebno je napraviti drenažu, a to je najbolje prepustiti stručnjacima. Kod tla koje ima veliki sastav peska (lagano tlo) voda prebrzo otiče, ispire hranjiva i ponovo je problem slaba otpornost na ekstremne vremenske uslove i bolesti.

Analizom tla saznajemo kojih elemenata nedostaje i koliki je pH zemljišta (5,8-6,5). Sami možemo meriti pH vrednost lakmus papirom, digitalnim pH metrom ili razblaženom solnom kiselinom što je najjednostavnija metoda; malo tla uzmemo u šaku, stavimo na papir i prelijemo kiselinom. Ako nema reakcije zemlište je kiselo, a ako ima puno mehurića onda je lužnato.

Podlogu je potrebno obraditi frezanjem, a zatim oblikovati teren grabuljama. Pad bi trebao biti blagi od smera kuće prema spolja. Površina mora biti ravna bez udubljenja u kojima se skuplja suvišna voda. Na kraju je potrebno usitniti i ukloniti sve veće grudve sa površine zrmljišta kako bi postalo ravno.

Izvor: Hortikultura